Kategorier
Föreläsningar om Aspergers syndrom och autism

Föreläsning i Blekinge

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Imorgon kommer jag föreläsa om Aspergers syndrom för elever och skolpersonal i Olofström, Blekinge. Men det är inte vilket ställe som helst, från det stället har jag nämligen starka minnen. Det var just på det här stället jag hade mitt allra första föreläsningsuppdrag efter att jag hade gått ut informatörslinjen på Ågesta Folkhögskola. Året var 2009, och jag åkte dit med skolans assistent Sofia och två andra Aspergerinformatörer. De andra Aspergerinformatörerna var precis i samma sits som jag: vi hade visserligen övat på att hålla kortare föreläsningar om Aspergers syndrom under utbildningen, men det här var första gången vi höll en ”riktig” föreläsning och fick betalt.

Som många av er kanske redan vet är jag inte speciellt allmänbildad. Jag kan mycket om Aspergers syndrom och mina andra specialintressen, men tillhör inte ett ämne mitt specialintresse, vet jag oftast ingenting om ämnet eftersom andra ämnen inte intresserar mig. Och om jag ska göra något, tar jag endats reda på den nödvändiga informationen och inget annat så att jag inte stressar mig själv i onödan.

Det var även så här när vi skulle till Blekinge: jag hade inte kollat på kartan var Blekinge låg, men ställets position på kartan var enligt mig ingenting jag behövde veta. Eftersom jag gick i skolan i Finland, lärde jag mig inte speciellt mycket om svensk geografi i skolan, och även om jag hade gjort det, skulle jag säkert ha glömt bort allt nu eftersom geografi inte intresserar mig speciellt mycket.

I Kristianstad sa Sofia att vi skulle gå av. ”Vad, skulle vi inte av i Blekinge?”, undrade jag, men hon hörde mig inte. Jag visste att vi skulle få skjuts till skolan, och jag antog att vi skulle skjutsas till Blekinge.

Framme i skolan fick jag en ny chock. Jag förstod nämligen nästan ingenting vad rektorn och lärarna sa. Varför talade de svenska på ett helt annat sätt än vad jag var van vid? Eftersom jag inte är uppvuxen i Sverige, var jag inte van vid dialekter. ”Talar era elever samma dialekt som ni?”, frågade jag en av lärarna. ”Jag är rädd att de gör det”, svarade han leende. Jag fick panik. Vad skulle jag göra under frågestunden, jag skulle ju ändå inte förstå frågorna? Skulle jag be om att få frågorna skriftligt? Jag sa till en av Aspergerinformatörerna att hon skulle få översätta frågorna till mig och hon lovade att hon skulle göra det.

Eftersom vi hade åkt nattåg till Kristianstad och klockan bara var ungefär halv sex på morgonen när vi anlände, var jag helt slut. Därför frågade jag om det fanns något rum jag skulle kunna få sova lite i innan föreläsningen, och personalen fixade ett rum till mig.

Precis innan jag skulle börja min föreläsning frågade jag högt om Blekinge centrum låg i närheten, och alla började skratta. ”Paula, Blekinge är ingen stad, det är ett landskap precis som Skåne”, förklarade en av de andra Aspergerinformatörerna för mig. ”Ojdå”, svarade jag. Det var något nytt för mig. Jag hade trott på allvar att staden vi föreläste i hette Blekinge och att vi skulle gå av vid en tågstation som hette så!

Föreläsningen gick bra, men efteråt tänkte jag att jag troligen inte hade lämnat ett speciellt bra intryck. Jag hade inte ens förstått vad människor sa till mig trots att jag själv talade svenska, jag hade velat sova innan föreläsningen och jag hade trott att Blekinge var en stad! Vad tänkte de om mig nu?

Sedan den här föreläsningen har jag haft hur många föreläsningar som helst, och idag är jag van vid att föreläsa. Jag är t om även mycket mer van vid att lyssna på olika dialekter eftersom jag föreläst en del i Skåne 🙂 Och eftersom personalen fortfarande kommer ihåg mig efter så här många år och de nu vill ha en ny föreläsning av mig, kan jag inte ha lämnat ett lika dåligt intryck som jag trodde då. För nu sitter jag på tåget på väg till exakt samma ställe, men den här gången ensam. Och till skillnad från förra gången vet jag den här gången vart jag ska: jag ska till Olofström som ligger i landskapet Blekinge!

37 svar på ”Föreläsning i Blekinge”

Hejsan!
Jag har följt din blogg ett tag och tycker att du skriver otroligt bra! Känner igen mig mycket i det du skriver om! Lite roligt att du ska föreläsa i Olofström, kommer nämligen därifrån, men har precis flyttat till Jönköping nu i januari! Det skulle vara väldigt kul att få höra din föreläsning, vilket jag hoppas jag får göra någon gång! Lycka till!

Hej Lise!
Tack, vad roligt att höra att du tycker om min blogg 🙂 Och kul att du kommer just från Olofström, från förra gången kommer jag ihåg att det var en mysig liten stad! Jag hoppas också att du kommer att få höra mig föreläsa någon gång.

Jag kommer faktiskt köra två föreläsningar i Jönköping den 14/5. Innehållet är anpassat för föreskole- och skolpersonal, men vem som helst som är intresserad av att höra hur det kan vara att leva med Aspergers syndrom får anmäla sig:

http://blogg.aspiration.nu/varens-oppna-forelasningar-om-aspergers-syndrom/

Svara

Hej!

Du vet väl om att i Olofström finns det många finlandssvenskar/finnar 😉 Har själv gått på Jämshög folkhögskola som ligger 5 km utanför Olofström. Bor själv ca 1.5 h därifrån. Lite roligt att du föreläser här nere 🙂

Oj, finns det många finnar här? Det hade jag ingen aning om. Då passar jag in mycket bra här 😉

Vad kul att du gått på en folkhögskola utanför Olofström, då känner du kanske till staden. Jag har faktiskt föreläst en del i södra Sverige, det är ganska sällan jag föreläser norr om Stockholm. Men nästa månad har jag två föreläsningar i Norrland! 🙂

Svara

Ja, det skulle jag absolut vilja! Det ska jag kolla upp! Fortsätt skriva blogg, det hjälper väldigt många. Min familj har läst lite också och de förstår vissa saker på ett annat sätt nu! Det är mycket okunskap som lätt leder till missförstånd tyvärr. Men jag ska verkligen försöka att komma på någon av föreläsningarna! Tänkte på att du skrev att Sofia följde med dig första gången du föreläste, nu vet jag inte om det är samma person som jag har lite kontakt med, men hon jobbar fortfarande på Ågesta vet jag. Om du skulle känna igen henne och träffar på henne får du hälsa så gott från mig!

Vad roligt, då kanske vi ses på någon av de föreläsningarna i Jönköping. Om du är intresserad, glöm inte att anmäla dig innan anmälningstidens utgång.

Oj, känner du Sofia? Vad roligt! 🙂 Hon har faktiskt varit hemma hos mig flera gånger. Och ja, det stämmer att hon fortfarande jobbar hos oss på Ågesta. Jag är, liksom hon, också anställd på Ågesta men inte som assistent som hon utan som föreläsare. Jag ska hälsa från dig om jag ser henne på Ågesta nästa vecka! 🙂

Svara

Ja jag gick på folkhögskolan i 4 år så jag känner till Olofström väl. Klassen som jag gick i hade tom en klassfest i finska förenings lokal 😉

Vad roligt! Skolans personal berättade faktiskt också för mig idag om den finska befolkningen i Olofström. Många av dem har tydligen bott där ett tag och fått barn, så många är andra generationens invandrare som kan jättebra svenska 🙂

Svara

Ja det hoppas jag vi gör! Jo, eller känner och känner..när hon föreläste i Tomelilla på ett sommarläger där så började vi prata lite och så, efter rätt lång tid så kontaktade jag henne och hon har hjälpt och stöttat mig mycket när jag mådde väldigt dåligt i höstas. Det konstiga är att även om jag bara träffat henne en gång, så känns det som att vi känt varandra mycket längre när vi väl pratar. Hon förstår mig liksom. Hon är så väldigt snäll! Jag hoppas jag kan komma och hälsa på henne någon gång. Men du får ha det så bra och lycka till igen! Vi ses kanske på någon föreläsning förhoppningsvis!

Jag hoppas också att vi ses någon gång! 🙂

Ja, Sofia är verkligen supersnäll och genomgod, jag gillar henne jättemycket. En gång för flera år sen följde hon med mig till möte med min LSS-handläggare för LSS-handläggaren förstod inte varför jag behövde boendestöd. Då var Sofia med och hjälpte mig att förklara, det var jättegulligt av henne! När jag träffade henne första gången för länge sedan, hade jag också känslan att jag känt henne i evigheter så jag förstår dig!

Svara

Ja, Sofia är verkligen supersnäll och genomgod, jag gillar henne jättemycket.

Sofia verkar vara en bra tjej. Är hon singel? Nej men seriöst så skadar det inte att säga det ni skriver om henne till henne om ni får tillfälle någon gång. Jag är ganska duktig på att kritisera människor men jag arbetar på att bli bättre på att ge människor komplimanger när de har gjort sig förtjänta av det. Uppmuntan betyder mycket och en tjej som Sofia verkar ha gjort sig förtjänt av fina ord.

Ja, hon är en mycket bra tjej! Och vad jag vet så är hon singel också 😉 🙂 Dock så tror jag tyvärr att hon kan vara lite för gammal för dig.

Det du skriver är mycket tänkvärt! Varför är det lättare att kritisera än berömma andra människor? Nästa gång jag träffar Sofia, måste jag säga till henne vad vi tycker om henne och tala om för henne igen vilken fin människa hon är. För hon har verkligen gjort sig förtjänt av det!

Svara

Nästa gång jag träffar Sofia, måste jag säga till henne vad vi tycker om henne och tala om för henne igen vilken fin människa hon är.

Det är så enkelt att ge en sådan komplimang när du bara behöver säga vad du tycker och det brukar betyda så mycket för den som får komplimangen.

Dessutom tror jag att man mår bättre själv också av att ge människor komplimanger istället för att kritisera dem. För komplimanger innebär att man själv fokuserar på människorns positiva sidor istället för människors dåliga sidor. Så om en man tycker att en människa förtjänar en komplimang så finns det verkligen ingen anledning att hålla inne med den.

Du har så rätt, jag hoppas att så många som möjligt läser din kommentar. För det är så lätt att glömma bort sådana här saker, men man mår ju så mycket bättre när man gjort någon glad genom att ge personen en välförtjänt komplimang!

Olofström var där jag och Sofia var hösten 2008, min enda föreläsning jag gjort efter att jag slutade informatörslinjen. Förmodligen samma skola!

Blekinge var vi även i på semester sommaren 2001. Jag har alltid vetat var det ligger men så är det ju svensk geografi ett stort intresse hos mig också.

Blekinge var liksom Skåne ett av de landskapen som erövrades från Danmark på 1600-talet efter ett framgångsrikt Svenskt krig.

Här är en karta över Sverige som det såg ut år 1364. Det gula är dåtidens Sverige. Som du ser hör Helsingfors och en stor del av Finland till Sverige medan Blekinge och Skåne hör till Danmark 🙂

Ja, Sofia berättade att ni föreläste där året innan oss, och det var exakt samma skola där vi var 2009 och där jag var nu! Och jag ska dit nästa år igen. Torsdagens föreläsning var iofs i en annan byggnad än sist, men det var samma skola som anordnade föreläsningen.

Kul, då föreläste jag alltså i det forna Danmark 🙂

Svara

Olofström var där jag och Sofia var hösten 2008, min enda föreläsning jag gjort efter att jag slutade informatörslinjen. Förmodligen samma skola!

Vaför genomförde du bara en enda föreläsning?

Jag svarar på din fråga ifall Morgan inte läser det här! Morgan kanske kan svara varför just han genomfört endast en enda föreläsning, men många tidigare informatörselever har endast föreläst en enda gång (eller ingen gång) efter avslutad utbildning på Ågesta så han är inget undantag. Det är ca 10 personer av ca 40-50 personer som gått utbildningen som föreläst mer, skulle jag gissa. Det är bara jag och Jill som försörjer oss helt på föreläsningar, andra har haft föreläsningar som extrainkomst. Jill har iofs eget företag, så hon är inte anställd hos oss på Ågesta.

Jag tror att anledningen till att många gamla informatörselever slutat föreläsa efter utbildningen är att de inte orkat leta efter egna uppdrag, Ågesta har nämligen haft möjlighet att förmedla uppdrag till oss endast i undantagsfall. Så om man velat försörja sig på det här har man varit tvungen att själv vara aktiv och att be Arbetsförmedlingen om hjälp när det gäller marknadsföring osv om man inte fixat det själv. Nuförtiden har Ågesta iofs informatörspool som några tidigare elever är med i, och dessa elever har fått föreläsningsuppdrag via informatörspoolen. Så Ågesta hjälper gamla elever på ett annat sätt nuförtiden, vilket är jättebra! Men jag föredrar att fixa mina egna uppdrag istället, har en helt egen hemsida och blogg och låter Ågesta sköta bokföringen och faktureringen.

Svara

Det finns väl företag som har som affärsidé att fixa föreläsningsuppdrag? Varför använder inte aspergerinformatörerna sig av sådana företag? Eller hjälper det inte?

Det finns talarförmedlingar som har agenter som kan fixa föreläsningar. Men det är jättesvårt att få en agent om man inte har turen att känna någon privat! Talarförmedlingar vill oftast samarbeta med föreläsare som har flera års erfarenhet och en stor kundkrets samt att man helst redan ska försörja sig på föreläsningar. Talarförmedlingar vill naturligtvis också tjäna pengar, så jag förstår att de vill ha etablerade föreläsare. Jag försökte hitta en agent 2010 och kontaktade olika talarförmedlingar, men eftersom jag på den tiden inte hade en tillräckligt stor kundkrets, ville ingen talarförmedling samarbeta med mig. Visst föreläste jag regelbundet redan då, men inte för så pass stora pengar att jag hade kunnat försörja mig på det.

Efter att jag hade börjat försörja mig på föreläsningar tack vare att jag hade fått en större kundkrets med åren ville helt plötsligt olika talarförmedlingar samarbeta med mig! Förra året hade jag en agent från Medalgon. Just nu jobbar jag och förhandlar priserna själv, men snart kommer jag skriva på ett samarbetsavtal med en ny talarförmedling om Ågesta godkänner den här förmedlingen som min samarbetspartner, vilket de troligen kommer att göra. Jag tycker personligen att det är bäst att samarbeta med någon talarförmedling för de har erfarenhet och kontakter. Plus då slipper jag prisförhandlingarna och behöver inte tala med kunderna i telefon. Några gamla elever från Ågesta kommer säkert också samarbeta med agenter i framtiden om de orkar hålla på med föreläsningar ett tag först för att få en lite större kundkrets.

Svara

Ja verkligen! 🙂

Jag vet förresten inte vad du menar med att hela texten inte kom med. Jag kollade igenom skräppostmappen nyss och där hittade jag ingen av dina kommentarer. Men jag antar att du menade att du råkade radera en del av din text och därför kom den inte med.

Svara

Jo tänkte bara skriva att mamma och Inger berättade att du var jätteduktig och att jag bara måste se din föreläsning!:) Jag blev lite paff när mamma skickade bilden på er tillsammans!

Vad roligt att höra att de gillade min föreläsning! 🙂 De kom fram till mig efter föreläsningen och sa att de definitivt måste få en bild på mig och dem tillsammans så att de kan skicka bilden till dig och överraska dig! Jag visste direkt vem de menade när din mamma sa att du heter Lise och att du brukar läsa och kommentera min blogg. Jag hoppas verkligen att du kan komma på min föreläsning i Jönköping!

Svara

Då lyckades överraskningen riktigt bra 🙂

Förresten så framförde jag dina hälsningar till Sofia och skrev vad vi skrivit om henne i bloggen och vilken underbar människa hon är, och hon blev jätteglad! 🙂

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *