Kategorier
Föreläsningar om Aspergers syndrom och autism

Föreläsning för personal på Jobbtorget

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Igår var det dags för en ny föreläsning! Den här gången bestod åhörargruppen av personal på Jobbtorget. Som ni säkert kan lista ut låg tyngdpunkten på föreläsningen på arbetsliv. Jag berättade bland annat om hur det är att leva med Aspergers syndrom och autism som vuxen och vilka slags utmaningar autistiska jobbsökanden riskerar att råka ut för när arbetsförmedlarna saknar kunskap om neuropsykiatriska diagnoser.

Föreläsningen drog igång senare än planerat

Den allra vanligaste längden på mina föreläsningar är 2-3 timmar, men den här gången hade det bestämts att det bara skulle bli 1 timme inklusive frågestund. Dock var åhörarna redo att börja först 10-15 minuter senare än planerat, vilket ledde till att jag fick ännu mindre tid på mig och fick därmed korta ner föreläsningen något. Jag hann endast prata i 40 minuter innan det var dags att avbryta för en mycket kort frågestund, och sedan avslutades dagen. Men jag känner mig ändå nöjd!

Föreläsningsförfrågan kom på kort varsel

Den här föreläsningsförfrågan kom för några dagar sedan, så den kom med andra ord på mycket kort varsel. Jag var nära att tacka nej till föreläsningen eftersom jag redan hade bestämt med mitt arbetsbiträde på Misa Kompetens att vi skulle träffas igår eftermiddag. Jag träffar henne då och då för att hon ska kunna checka av att allt fungerar för mig, och jag var inte alls sugen på att avboka träffen. Hon brukar vara rätt så upptagen med sina egna utbildningar så det hade annars kunnat dröja ett tag innan vi hade kunnat få till en ny träff.

Träffade arbetsbiträdet innan föreläsningen

Som tur var lyckades jag ordna så att träffen med arbetsbiträdet som skulle äga rum i Vasastan i Stockholm skulle sluta kl 13:45 och föreläsningen skulle börja kl 15 i Globen. Egentligen var det meningen att den skulle börja tidigare men jag ville ju hinna träffa arbetsbiträdet också varför åhörarna fick anpassa sig efter mitt schema. Jag åkte direkt från Misa Kompetens kontor till föreläsningslokalen.

Egentligen gillar jag inte att ha så här tajta scheman för jag brukar föredra att vara framme i föreläsningslokaler minst en timme innan föreläsningarna börjar. Men det fungerade igår för jag blev lovad en minihöstsemester nu efteråt. Tack och lov hade SL inga förseningar igår!

Bloggen kommer att få vila på helgerna

Jag och arbetsbiträdet gick igenom höstens kalender och mina kommande föreläsningar och upptäckte att jag kommer att ha ett ganska så hektiskt föreläsningsschema under de kommande månaderna. För att kunna prestera ordentligt har jag bestämt mig för att låta bloggen vila på helgerna (dvs på lördagarna, söndagarna samt på röda dagar) och endast blogga på vardagarna. Men ni behöver absolut inte oroa er för att jag skulle dra ner på bloggandet på arbetsdagarna för bloggen ingår ju i mina arbetsuppgifter.

Föreläsningen gick bra

Gårdagens föreläsning gick bra. Tiden gick otroligt snabbt vilket inte är så konstigt med tanke på att jag bara pratade i 40 minuter. Den här gången lå dessutom föreläsningslokalen relativt nära mitt hem också, vilket är rätt ovanligt.

18 svar på ”Föreläsning för personal på Jobbtorget”

Gick det bra då med jobbtorget?
Hade de några bra frågor då?
Jobbtorg är Stockholms stads egen arbetsförmedling kan man säga.
När jag skulle till Farsta jobbtorg hade soc sekr bokat mig till fel grupp ungdomsgruppen så jag fick gå hem igen så det blev inget jobbtorg för mig, tragikomiskt, jag såg för ung ut 🙂

Föreläsningen gick bra, jag hann gå igenom det viktigaste iaf 🙂 Däremot kom det knappt frågor. Ibland kommer det hur många frågor som helst, men jag tror att alla var trötta igår eftersom det var dags att avsluta dagen och åka hem.

Det var slarvigt att socialen! 🙂 Själv har jag ingen egen erfarenhet av jobbtorg faktiskt.

Svara

Mm.
Hon fick visst sparken verkade det som den sociala sekr för hon var inte kvar där sedan.
Okej, kanske bättre de la den föreläsningen tidigare då när folk var piggare 🙂

Okej 🙂

Det var jag som behövde lägga in föreläsningen senare för annars hade jag inte hunnit träffa mitt arbetsbiträde. Men hade jag inte haft träff med henne, hade det absolut varit bättre med en tidigare föreläsning, det håller jag med om!

Svara

Arbetsbiträde är samma som ”personligt biträde”, dvs syftet är att arbetstagaren med funktionsnedsättning ska få stöd från en specifik person på arbetsplatsen, och biträdets uppgift är att bistå med det stödet. Det kan vara allt från psykiskt till praktiskt stöd. Här kan du läsa mer om personligt biträde:

https://arbetsformedlingen.se/for-arbetssokande/stod-och-ersattning/stod-a-o/bidrag-for-personligt-bitrade

Arbetskonsulent vet jag däremot inte riktigt vad det är för något för jag har aldrig haft något stöd från någon som har rollen som ”arbetskonsulent” men det kanske är samma sak?

Svara

Okej.
Jag har aldrig hört talas om arbetsbiträde förut.
Hon jag hade på Roa var arbetskonsulent och även hon jag hade på Misa var arbetskonsulent.
Jag fick för mig att Mimmi Darbo var ditt arbetsbiträde men så var det kanske inte då.

Ja just det, så var det. Arbetskonsulenter hjälper arbetssökande med att hitta ett arbete, medan ett arbetsbiträde är en vanlig arbetskamrat på arbetsplatsen som ger stöd med vissa arbetsuppgifter när man väl hittat ett arbete. Stödet ska vara långvarigt, och jag har själv haft ett arbetsbiträde i flera år! Det är vilken arbetskamrat som helst på arbetsplatsen som kan bli anställd som arbetsbiträde, och det är Arbetsförmedlingen som betalar kostnaderna för det. För att bli arbetsbiträde krävs ingen speciell utbildning utan endast en vilja att hjälpa och ge stöd med arbetsuppgifterna. Men om man däremot vill komma till en arbetsinriktad daglig verksamhet där man kan få en arbetskonsulent så är det kommunen som man ska vända sig till.

Svara

Sedan tror jag att ”arbetskonsulent” inte är något begrepp som finns överallt utan alla arbetsinriktade dagliga verksamheter kallar sina anställda för olika saker. Jag vet att vissa dagliga verksamheter som hjälper arbetssökande att hitta ett arbete kallar dessa personer för ”arbetscoacher”. Ett personligt biträde är däremot just något specifikt som man kan ansöka om bidrag till.

Svara

Okej.
Aldrig någon arbetsförmedlare som sagt något om arbetsbiträde till mig så det har jag inte hört talas om tidigare.
De har pratat om lönebidrag vet jag.
En gång var det en annan arbetsförmedlare som trodde jag var en tolk åt en nyanländ invandrare när jag skulle träffa min arbetsförmedlare på AF Farsta så det var ett kul missförstånd 🙂

Det är många som inte har hört talas om arbetsbiträde/personligt biträde. Men grejen är att när man har ett personligt biträde så brukar lönebidraget som arbetsgivaren får minskas. Detta eftersom ett personligt biträde är en form av anpassning för arbetstagaren. Det är nästan omöjligt för arbetsgivarna att få den högsta summan lönebidrag om den anställde också har ett personligt biträde samtidigt. Vissa arbetsplatser anpassar arbetsplatsen på ett annat sätt än genom ett personligt biträde, och om alla arbetsuppgifterna är sådana som den anställde klarar själv men arbetstagaren behöver anpassning till andra saker så kan ett högt lönebidrag vara ett bättre alternativ än ett personligt biträde.

Svara

Och just det, kul att de trodde att du arbetade som tolk 🙂 Jag har däremot varit med om att folk har trott att jag arbetar som boendestödjare och det är min boendestödjare som är brukaren 🙂

Svara

Har du fått om Pages studien i din brevlåda?
Det kom ett brev igår till mig från karolinska institutet.
Förfrågan om medverkan I PAGES studien, en nationell studie inom området AST, såsom autism, Aspergers eller atypisk autism. Min diagnos verkar de ha hittat i nationella patientregistret stod de i pappret som var med.

Jaha, den studien har jag inte hört talas om. Jag har inte fått något vad jag sett i alla fall. Men jag brukar faktiskt inte orka delta i studier alls och orkar sällan fylla i enkäter så jag brukar strunta i det.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *