Kategorier
Böcker om autism och asperger

En riktig människa

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

En bok som jag förmodligen aldrig någonsin kommer att tröttna på är Gunilla Gerlands En riktig människa. Anledningen till att jag gillar hennes bok så mycket är att hon berättar om sitt liv så levande. Som läsare känner jag nästan att jag är med i händelserna. Hon berättar inte bara vad hon gjorde och hur hon tänkte, utan hon berättar också varför hon gjorde och tänkte som hon gjorde. Och just för att få svaret på frågan varför är extremt viktigt för att kunna förstå Aspergers syndrom och autism. Även om Gunilla Gerland på vissa punkter skiljer sig från mig och hade i barndomen vissa svårigheter som jag inte hade, förklarar hon sitt tankesätt så tydligt att jag som läsare kan förstå logiken bakom hennes beteende. Att läsa hennes bok har hjälpt mig enormt när jag håller föreläsningar om Aspergers syndrom. Det är ju viktigt att jag inte bara ska berätta i mina föreläsningar vad just jag har svårt för, utan jag måste förstå andra med Aspergers syndrom också. Och där har boken En riktig människa hjälpt mig enormt.

Igenkänningsfaktorn är också extremt hög på vissa bitar. Exempelvis förstod jag inte heller vissa saker i min barndom som var helt självklara för alla andra. Jag känner också igen mig i hennes bokstavliga tankesätt och prosopagnosi, dvs ansiktsblindhet, även om jag inte har lika stora svårigheter med ansiktsblindhet som hon har. Och precis som hon fick även jag min diagnos ganska sent i livet.

Jag kan varmt rekommendera hennes bok till alla som är intresserade av att veta mer om Aspergers syndrom och autism!

en riktig människa

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *