Kategorier
Autismspecifika strategier

Att skapa en meningsfull fritid för någon med asperger

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Att ha en tillfredställande fritid är viktigt för de allra flesta människor. I förrgår föreläste jag på konferensen Den fria tidens kvalitet i LSS där jag pratade om hur man kan hjälpa oss med Aspergers syndrom eller autism att skapa en meningsfull fritid. Många anhöriga har också ställt frågor om just fritid på mina föreläsningar och uttryckt oro för sina närstående som haft svårt för att hitta på meningsfulla fritidsaktiviteter. Här kommer några tips för att hjälpa en aspergare som inte är nöjd med sin fritid:

1. Ha inga förutfattade meningar om vad en meningsfull fritid innebär. Alla vi med Aspergers syndrom eller autism har inte samma behov som ni andra utan diagnos. Alla har inte behov av variation, alla vill inte testa nya saker och vissa människor trivs ensamma. Själv hade jag som barn stora problem med att andra i min omgivning inte tyckte att min fritid var meningsfull. De var av åsikten att jag borde bli mer social, mer aktiv och testa nya saker istället för att leva efter rutiner. Jag fick en stor press på mig att ändra på mig trots att jag var fullkomligt nöjd som det var!

2. Du kan med fördel ge olika förslag på vad personen skulle kunna hitta på, naturligtvis med utgångspunkten i vad hen har för intressen. Vissa personer med Aspergers syndrom eller autism har en dålig föreställningsförmåga, vilket kan innebära att man inte kanske kommer på vilka fritidsalternativ det överhuvudtaget existerar. Då kan det hända att man inte känner till att det faktiskt finns många roliga fritidsaktiviteter att syssla med!

3. Vissa med Aspergers syndrom blir hindrade från att skaffa nya aktiviteter eftersom allt nytt kan skapa ångest. Hjälp personen att minska på ångesten på olika sätt genom att t ex följa med hen på aktiviteter, berätta för personen i förväg vad som kommer att hända ungefär mm. Alla behöver hjälp och stöd med olika saker!

4. Om problemet beror på att personen har svårt för att komma iväg till aktiviteten kan du hjälpa personen att planera för aktiviteten. Om hen exempelvis ska träna, kan ni packa träningsväskan tillsammans. Du kan också hjälpa personen att planera tiden om hen riskerar att bli sen till aktiviteten.

5. Tvinga aldrig personen att ta hjälp om personen inte är intresserad. Fritid ska kännas lustfyllt, inte vara förknippad med tvång!

8 svar på ”Att skapa en meningsfull fritid för någon med asperger”

Tack för att du förklarar saker så bra. Min dotter med adhd/as är periodare med vad hon tycker är bra fritidssysselsättning. T.ex kan hon måla ett helt år för att sedan aldrig göra det igen eller komma och säga att hon vill pussla ,vilket hon aldrig gjort förut för att sedan byta till ngt annat. Hon är väldigt social med familjen men har inte behov av att umgås med andra människor. Det svåra är ju att jag vet att vi (föräldrar) inte alltid kanske komma att finnas där och vi vill att hon ska få ett så meningsfullt liv som möjligt även utan oss men jag förstår och respekterar att hon är fullt nöjd med att gå hemma och inte träffa människor som hon inte förstår eller har någon behållning av att träffa.

Hej Caroline!

Jag känner igen mig i att vara en periodare. För flera år sedan hade jag som rutin att cykla med motionscykel varje morgon, varpå jag plötsligt bytte ut cyklandet mot en timmes morgonpromenader. Nuförtiden har jag istället en ny rutin: att sitta på balkongen i en timme precis när jag har vaknat och rutinen håller oavsett väder! Jag har ibland fått konstiga blickar när jag suttit på balkongen i 10 minusgrader 😉 Så jag är precis som din dotter när det gäller vad jag tycker är en bra fritidssysselsättning och att plötsligt överge den gamla fritidssysselsättningen helt för att byta ut den mot en ny.

Jag förstår att du är orolig för din dotter men det är jättebra att du förstår och respekterar om hon trivs med att gå hemma. Nu vet jag inte hur gammal hon är, men skulle det vara så att hon i framtiden skulle känna sig ensam om ni inte längre finns där så har hon rätt till att ansöka om en kontaktperson via LSS. Förutsatt att hon har Aspergers syndrom, autism eller någon annan diagnos som berättigar till LSS-insatser vill säga. Jag förstår din oro och hoppas att allt kommer att gå bra för henne!

Svara

hej och tack för svar 🙂 Min dotter är 18 och har även Aspergers syndrom. Vi har pratat lite om LSS insatser så hon ska veta vad som finns för möjligheter i framtiden och jag tror att det kommer att lösa sig så småningom när hon själv känner sig redo 🙂

Vad bra ☺ Hon är fortfarande relativt ung så hon kommer säkert hinna utvecklas och veta vad som är bäst för henne den dagen det eventuellt blir dags för henne att bestämma om hon vill ha insatser eller inte.

Svara

Sen måste jag bara skriva och säga hur fantastiskt bra du är och att dina föreläsningar är helt underbara. Var med min dotter på en av dina föreläsningar för ca 1 år sedan och den föreläsningen hjälpte henne mer än vad BUP eller något annat gjort. Du satte ord på hennes känslor för henne och hon tyckte att du var jättebra. Hon orkade till och med sitta stilla och lyssna på dig under hela föreläsningen vilket inte är ett dåligt betyg 🙂

Det var ju även bra givetvis för mig och hennes pappa då vi kunde få ett inifrån perspektiv från något som vi bara har observerat och fått kunskap om från personer som har ett utifrån perspektiv 🙂 <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *