Kategorier
Autism och normalitet

Att ha annorlunda vanor

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

En gång hörde jag en man med Aspergers syndrom berätta att han hade annorlunda vanor än majoriteten. Att han helt enkelt brukade göra saker på ett lite annorlunda sätt och göra vissa saker som nästan ingen annan brukade göra. Vad jag kände igen mig där! Så länge jag kan minnas, har jag också gjort annorlunda saker och det har ibland höjts ett och annat ögonbryn. Om mina annorlunda vanor och preferenser sedan bara beror på min Aspergers syndrom eller något annat vet jag inte riktigt. Några exempel på mina annorlunda vanor:

1. Jag äter nästan bara kall mat. Jag förvarar tillagad ris, kycklig och fisk i kylskåpet i några dagar, och när det är matdags, äter jag maten kall utan att värma upp den. När jag har haft med mig en egen matlåda på mina föreläsningar, tar många naturligtvis för givet att jag vill värma upp maten, och därför visar de mig vänligt var köket och mikrovågsugnen är. ”Nej, det behövs inte”, brukar jag då svara. Anledningen till att jag inte värmer maten är:

a) Jag orkar inte helt enkelt. Det skulle ta onödigt mycket energi från mig att tänka på vilka knappar jag måste trycka på för att få igång mikron och sedan stå där och vänta på att maten ska bli varm. Då skulle jag bara bli trött. Dessutom brukar jag också ha grönsaker med i min matlåda, och jag vill absolut inte att grönsakerna ska bli varma. Det skulle inte smaka gott.

b) Hälsa och naturlig livsstil tillhör mina specialintressen som är vanliga bland oss med Aspergers syndrom. Nu lever jag iofs inte helt naturligt, men jag försöker leva så naturligt och hälsosamt som det bara går. Och jag tror inte att det är speciellt nyttigt med mikrovärmd mat eftersom jag har läst att mikro dödar enzymerna i maten, vilket jag tycker låter logiskt. Men det kan man naturligtvis alltid diskutera.

2. Förut brukade jag ofta äta kycklingssallad till frukost, och havregrynsgröt och ägg till middag istället. Varför gjorde jag det? Jag kommer inte ihåg riktigt, det hade nog bara blivit någon slags rutin 😀 Nuförtiden gör jag det dock inte längre.

3. Jag beställer alltid te när jag är ute och fikar. Att bruka beställa te är väl inget ovanligt i sig antar jag, men nu i sommarvärmen höjs det ibland ett och annat ögonbryn. ”Är du helt säker på att du inte vill ha en glass eller någon kall dryck istället?”, frågar kaffebiträden mig ibland när termometern visar över 30 grader. Men ja, jag är helt säker, jag vill ha te! Många av oss som har Aspergers syndrom älskar rutiner, och att beställa te när jag är ute och fikar tillhör en av mina rutiner.

Har ni också annorlunda vanor, mina bloggläsare?

 

28 svar på ”Att ha annorlunda vanor”

Har ni också annorlunda vanor, mina bloggläsare?

En intressant fråga. Jag tycker inte att jag har annorlunda vanor, de är ju mina och jag är van vid dem. men andra tycker det. Och det är viktigt för mig att få göra saker på mitt sätt. Hur andra gör saker bryr jag mig inte om, men jag måste få göra dem på mitt eget sätt, annars tar det för mycket kraft. En god vän till mig hävdar att ett av mina vanligaste uttryck är ”Så brukar jag göra”.

Apropå mat så kan jag mycket väl samma mat en vecka i sträck. Det är praktiskt, jag behöver inte ödsla kraft på att tänka på vad jag ska äta, och jag behöver bara laga en stor sats mat en gång i veckan. Ofta kan jag, liksom du, med några undantag lika gärna äta den kall som varm.

En annan sak är det här med kläder. Jag vill helst ha likadana kläder på mig nästan jämt, och det ska vara så enkla kläder som möjligt. Jag tycker dessutom väldigt illa om att handla kläder, därför gör jag det så sällan som möjligt. Och när jag gör det köper jag alltid flera stycken likadana av varje sort. Det gör livet enklare, tycker jag.

Hej Gösta!

Att dina vanor är dina och att du är van vid dem var jättebra sagt, måste jag säga! Precis så känner jag också. Om jag aldrig träffade andra människor, skulle jag inte ens veta om att mina vanor kan klassas som ”udda” eller ”annorlunda” för då skulle jag ju utgå ifrån att alla fungerade som jag! Men nu har jag någonting att jämföra med, och därför vet jag.

Det här med mat känner jag igen, fast jag kanske är t om lite mer extrem för jag kan äta samma mat i hur många år som helst utan att tröttna 😉 Jag äter hemma i stort sett samma mat varenda dag. Det enda undantaget är när jag föreläser borta, då måste jag ofta gå ut och äta på en restaurang på föreläsningsorten och då blir inte maten exakt samma som jag brukar äta hemma.

När jag var barn, hade jag också gärna likadana byxor på mig varje dag och jag hade flera likadana stycken, men nu i vuxen ålder varierar jag mig mer när det gäller kläder.

Svara

Hur säkerställer du att du får i dig rätt mängder av näringsämnen mm om du äter samma sak varje dag Paula?

Det är många som frågat mig det, och jag kommer förmodligen skriva ett blogginlägg om det i framtiden. Men i korthet så är en mångsidig kost och varierad kost helt olika saker. Jag äter mångsidigt men däremot inte varierat!

Det är en vanlig missuppfattning att man måste äta olika rätter varje dag för att få i sig de rätta näringsämnena. Det viktiga är däremot att äta minst ett halv kilo frukt och grönt om dagen, gärna i olika färger och vid varje måltid så att kroppen får i sig olika typer av antioxidanter. Sedan är det viktigt att äta mycket fisk och bland annat få i sig rätt mängd omättade fetter, protein och kolhydrater. Det man äter ska helst vara ekologiskt för att slippa besprutningsämnen, sedan bör man naturligtvis undvika hel- och halvfabrikat, socker, tillsatser och liknande och laga maten från grunden. En dietist sa till mig en gång att jag troligen äter nyttigare än 95% av svenskarna för jag följer alla dessa råd, vilket tydligen är väldigt ovanligt 😉 Tydligen äter många människor alldeles för lite fisk, nyttiga fetter och frukt och grönt plus för mycket socker, sötningsmedel, tillsatser och liknande.

Svara

Det med te tycker inte är konstigt iom det finns normalfungerande som dricker kaffe i värmen. Jag kan tex inte fungera utan att ha druckit mitt kaffe om det är – 10 eller + 30 spelar det ingen roll. Det har inte med AS att göra utan koffeinet som det oxå finns i te men i mindre mängd 😉 Maten kan jag också äta kall men inte kylskåpskall. För min del handlar om att jag är så hungrig att jag inte bryr mig om maten är varm.
Ha inte själv konstiga vanor vad jag kan minnas. Känner mig ibland lite konstig o annorlunda speciellt när jag tar på mina solglasögon fast det inte är nåt direkt solljus men ingen har sagt till mig varför har du solglasögon på?

Hej Anna!

Jag tycker inte heller att det här med te är konstigt och jag hade aldrig kommit på tanken att det skulle vara annorlunda förrän jag märkte att många som reagerade. Men det kanske bara är en slump att människor reagerat, jag kanske bara råkat stöta på sådana människor? Eller anses det kanske konstigare att dricka te än kaffe i sommarvärmen? 😉 Jag vet inte.

Jag har också gärna på mig tjocka solglasögon även på vintern, och då har ibland främlingar frågat mig på gatan om jag blir slagen hemma. Först förstod jag inte vad de menade, men sedan fick jag förklarat för mig att många misshandlade kvinnor tydligen bär solglasögon för att dölja blåtirorna. Jag blev förvånad, jag hade nämligen inte ens tänkt tanken på att mina solglasögon kunde associeras med kvinnomisshandel!

Svara

Jag gillar också att ha solglasögon på mig. Jag tror jag skulle kunna ha solglasögon året runt oavsett väder. Men det kanske har mer med Rockstar syndrome att göra än Asperger syndrome. Det är i vart fall inget diagnoskriterie för Aspergers.

Det här med solglasögon kan iofs ha att göra med ljuskänslighet vilket jag har för mig att jag har läst är ganska vanligt hos personer med Aspergers syndrom.

Haha! Ja, det kanske ibland handlar om Rockstar syndrome hos vissa personer 😉 Nej men allvarligt talat så kan det ibland handla om ljuskänslighet, precis som du skriver. Men anledningen till att jag gärna har solglasögon på mig är att jag då slipper kisa och få rynkor runt ögonen 🙂

Svara

Jag tycker inte att jag har så annorlunda vanor. Däremot så brukar jag föredra att micra maten för jag tycker bättre om att äta maten varm men egentligen så spelar det inte så stor roll för mig om maten är varm eller kall. Ibland när jag lagar mat så äter jag upp maten under tiden jag lagar den tex så äter jag upp fisken och grönsakerna medan potatisen kokar och sedan får jag äta potatisen när den har kokat klart och svalnat. Jag tror det beror på att jag ibland är väldigt hungrig när jag lagar mat och därför inte klarar av att vänta med att börja äta innan maten är klar. Jag föredrar att laga till mat där allt tillagas samtidigt dvs där alla ingående delar påbörjas och blir färdiga vid samma tidpunkt. Men jag vet inte om de här vanorna har någonting med Aspergers syndrom att göra.

Det där med att inte gilla att handla kläder känner jag igen. Jag gillar inte heller att handla kläder och de senaste gångerna jag har handlat kläder så har jag valt butik utifrån vilken butik som ligger närmast matbutiken där jag ska handla mat. Jag antar att man inte är särskilt märkesfixerad när man väljer butik på det sättet. Jag brukar också köpa två, tre plagg av samma sort när jag ändå handlar kläder. Däremot så gör jag det ibland i två steg dvs jag köper först ett plagg som jag använder hemma några dagar för att därefter köpa ett eller två likadana plagg till från samma butik. På så sätt slipper jag köpa flera plagg av kläder som jag kanske inte trivs i och jag slipper samtidigt att lägga mer tid än nödvändigt på att välja kläder. Dessutom så föredrar jag att handla i webbutiker istället för i vanliga butiker på stan. Det är så himla skönt att kunna kontrollera specifikationer, priser mm i lugn och ro och sedan lägga en beställning jämfört med att springa runt i en stökiga butiker. Tyvärr är kläder en sådan typ av produkt som är praktiskt att handla i riktiga butiker.

Om man inte tycker om att handla kläder, är det praktiskt att göra som ni gör, dvs köpa flera likadana plagg! Jag kan tänka mig att man på det sättet sparar väldigt mycket energi. Jag är inte heller märkesfixerad, men däremot vill jag köpa plagg som jag tycker ser bra ut. Jag gillar egentligen inte shoppingsrundorna i sig, men däremot gillar jag att ”få” nya kläder, och därför shoppar jag ibland ändå. Men jag är ju tjej, jag förstår att ni killar kanske inte bryr er lika mycket om att få nya plagg 😉 Men för enkelhets skull shoppar jag ofta väldigt mycket kläder på en och samma gång så att jag slipper springa in i butiker hela tiden.

Svara

Det är egentligen konstigt att det ska vara så förvånande när man vill dricka te i sommarvärmen då massvis dricker varmt kaffe och då är det inget konstigt ? !
Jag känner igen mig i det. Jag dricker te ofta och gärna oavsett årstid 🙂

Det är väl inte alls konstigt att dricka te i 30 graders värme? (säger hon som har te som specialintresse 😉 )
Jag dricker ”alltid te” varesig det är varmt eller inte, just denna sommar har jag druckit mindre eftersom jag är gravid och koffein är inte det bästa för fostret men vanliga somrar är det te snarare än vatten som jag dricker.

Jag tycker inte om att shoppa kläder heller men det är för att jag inte tycker om att köpa saker till mig själv så det brukar min man få tvinga mig till då och då.

Annars är det väl snarare det att jag har en helt annan livsstil än andra snarare än en och en annan vana, jag bor på landet långt från grannar och försöker tillsammans med min man att bli någorlunda självförsörjande, (Vi började med det innan det började bli populärt) hittills har vi inte kommit så jättelångt men vi har höns, kaniner, bin, odlingar och skog. Vi far över halva landet för att hämta gamla hästdragna slåtterbalkar osv men inte ens på vår bröllopsresa for vi på nån ”fin semester” utan bilade i delar av norra Sverige, sov i bilen och fick hemlängtan och for hem en dag i förväg 🙂

Dom flesta tycker att vi ska skaffa ”riktiga liv” med ”riktiga jobb” och flytta in till stan ”där det händer nått” så jag gissar att det mesta vi gör är annorlunda för andra. (jag har AS min man är NT men en NT som passar mig)

Grattis till graviditeten! Kul att du har te som specialintresse. Jag håller med dig om att det inte borde vara konstigt att dricka te oavsett väder men tydligen är det det ibland, iaf i vissa kretsar 😉 Rooibos och många örtteer är förresten koffeinfria, men jag har ingen aning om man får dricka dem som gravid. Däremot kan man dricka hallonbladste iaf i slutet av graviditeten, många säger att förlossningen går lättare om man dricker det regelbundet. Sen hjälper det också mot mensvärk, riktigt effektivt till skillnad från kamomillte och många andra huskurer som inte alls funkar lika bra! Men för att få effekt måste man dricka det dagligen.

Vilken härlig livsstil ni verkar leva! Det är egentligen så jag tror det är meningen man ska leva, nära naturen och äta naturlig mat direkt från gården. Idag är det en norm att arbeta utanför hemmet 8 timmar om dagen, konsumera mycket osv men förr i tiden såg ju normen helt annorlunda ut! Jag har alltid fascinerats av ”Amish”-folket i USA och deras livsstil, och jag förstår hur de resonerar. Men måste ändå erkänna att jag är alldeles för data- och elberoende så skulle aldrig fixa att leva deras livsstil, men vem vet, kanske hade jag klarat det om jag hade gjort det sedan barndom 😉

Fortsätt leva som ni gör! Och vad härligt att du träffat en man som passar dig 🙂

Svara

Men måste ändå erkänna att jag är alldeles för data- och elberoende så skulle aldrig fixa att leva deras livsstil, men vem vet, kanske hade jag klarat det om jag hade gjort det sedan barndom 😉 Jag tror jag ska försöka gå en medelväg mellan ett stressigt storstadsliv och att leva som på 1800-talet.

Det låter som en bra idé! Och jag tror faktiskt att jag har hittat en någorlunda bra mellanväg. Jag sitter mycket vid datorn, men jag stänger av både datorn och mobilen ett par timmar innan läggdags för att få lugn och ro. Okej, det är långt ifrån 1800-talet men jag är iaf inte uppkopplad all min vakna tid 😉

Svara

Jag sitter mycket vid datorn, men jag stänger av både datorn och mobilen ett par timmar innan läggdags för att få lugn och ro.

Det tror jag är bra. Jag borde också göra det men vad ska jag göra de timmar som återstår innan läggdags?

Jag vet inte vad du gillar att göra, kanske ta en lugn promenad ute, lyssna på musik, läsa eller något liknande? För mig är det olika vad jag gör. Under perioder jag har mycket ork och inte speciellt mycket sömnsvårigheter diskar jag och gör andra tråkiga måsten innan läggdags. Jag misstänker att jag är känslig mot strålningen som kommer från dataskärmen och att det gör att jag inte kan sova. Jag har märkt en otroligt skillnad sen jag började stänga av datorn tidigt så det kan inte vara min inbillning!

Men när jag har stress och mer sömnsvårigheter, måste jag ta det lugnt och då kan jag inte diska vid denna tid på dygnet. Då brukar jag ligga på min spikmatta och antingen läsa eller bara blunda och meditera.

Jag har faktiskt märkt att jag ofta blir lite piggare på morgnarna efter att jag suttit mig framför datorn. Det kanske också har med dataskärmen att göra.

Vilken bra artikel! Det där bevisar att det inte bara var min inbillning att det blå ljuset stör min sömn utan det stämmer på riktigt. Mina vänner har skrattat åt mig när jag sagt till dem att jag måste stänga av datorn och mobilen MINST två timmar innan läggdags eftersom jag annars sover väldigt dåligt hela natten. Men jag måste göra så, jag har inget val! Antar att vissa människor är känsligare än andra mot det här ljuset. Surfplattan måste jag t om stänga av minst tre timmar innan läggdags för jag har märkt att den stör min sömn ännu mer än min vanliga dataskärm.

En annan speciell grej jag har är att jag förutom mörk choklad, kaffe och te även måste undvika ingefära på eftermiddagarna och på kvällarna, det stör också min sömn. Och även starka kryddor.

Jag köpte mitt hus på landet som är byggt 1890,och jag har inga grannar inpå mig,det var en del som säkert tyckte jag var helknäpp att bo så här.Har bara veduppvärmning,men jag har dragit in vatten och det nödvändigaste.Det finns en massa måsten här som håller igång mig,det blir ju ibland att jag varken vill eller orkar ta in ved,men då har jag varma kläder som typ Helly Hansen byxor och tröjor även sockor i fiberpäls som pyjamas,det är jätteskönt att komma hem hit efter att ha varit i stan…så här bor jag är det en medelväg

Låter som ett härligt liv! Jag kan tänka mig att jag skulle kunna göra precis som du. Vissa dagar orkar jag bara inte göra alla måsten, och om jag inte orkade ta in ved, skulle jag definitivt hellre ha varma kläder på mig. Låter som en perfekt lösning och inte alls konstigt, tycker jag!

Svara

Själv dricker jag aldrig varma drycker – oavsett väder! Te tycker jag inte om, det är som att dricka varmt vatten tycker jag , och kaffe har jag varit beroende av och fått huvudvärk när jag hoppat över det en dag, så det vill jag inte riskera att fastna i igen 😉 Tycker dessutom det är jobbigt att sitta och vänta på att drycken ska svalna så att det ska gå att dricka utan att bränna tungan. Vanligt vatten tycker jag passar bra att dricka i alla sammanhang, eller juice om det ska vara lite festligare 🙂

Förstår att du inte vill dricka kaffe om du varit beroende. Jag gillar också vanligt vatten, helst kranvatten, men det blir ju lite fel om jag bara beställer vanligt vatten när jag är på caféer och ingenting annat. Därför beställer jag te, det är alltid mitt alternativ nummer 2 🙂 Jag dricker mycket vatten, även till frukost, och det har många reagerat på. ”Oj, varför dricker du inte juice/te/kaffe till frukost istället?”, har människor ibland frågat mig men jag tycker att det passar bäst med vatten 🙂

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *