Kategorier
Autismspecifika strategier

4 nackdelar med att vara öppen om sin diagnos

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

I gårdagens blogginlägg skrev jag om vilka fördelar det finns med att vara öppen om sin Asperger-diagnos. Idag fokuserar jag istället på nackdelarna. De nackdelar som jag har stött på är:

1. Vissa känner att de lämnar ut sig själva. Vissa tycker att det känns väldigt privat att berätta öppet att man har Aspergers syndrom eller autism och att det nästan känns som att vara naken inför andra människor och att visa sig sårbar för dem. För mig har Asperger-diagnosen däremot aldrig varit ett tabubelagt ämne, varför jag aldrig har känt att jag har lämnat ut mig själv när jag berättar om min diagnos.

2. Risken finns att folk börjar ifrågasätta. Och då kanske man kommer att känna att man måste förklara och försvara sig. Frågor och diskussionsämnen som riskerar att dyka upp är: ”Men de svårigheter som nämns i diagnoskriterierna för Aspergers syndrom och autism är ju mänskliga och något som alla människor har”, ”men du måste ha inte en väldigt mild form av diagnosen eftersom jag aldrig har sett några svårigheter hos dig” eller ”du skulle kunna bli bättre om du ansträngde dig lite mer, jag känner andra med autism som har lyckats bli bättre i de svårigheter du upplever att du har”. Själv har jag ibland fått frågor och ifrågasättanden när jag berättat om min diagnos, vilket i vissa stunder har känts jobbigt.

3. Risken finns att man inte kommer att bli tagen på allvar längre. Själv har jag ibland mött människor med inställningen: ”Men du har ju en funktionsnedsättning i och med att du har asperger, så du borde ta efter hur andra människor gör och tänker för det är du som tillhör en minoritet”. Alla förstår inte att bara för att jag har en diagnos så betyder det att jag gör och tänker annorlunda, inte fel.

4. Man riskerar att bli diskriminerad när man exempelvis söker arbete eller bostad. Diskrimineringslagen förbjuder visserligen diskriminering mot oss med funktionsvariationer och vi med Aspergers syndrom eller autism har egentligen lagen på vår sida men handen på hjärtat, följs verkligen lagen alltid?

Precis som jag konstaterade i gårdagens blogginlägg så överväger fördelarna nackdelarna för mig med att vara öppen om diagnosen i de situationer ämnet väl kommer upp. Men vissa aspergare har gjort ett annat val.

2 svar på ”4 nackdelar med att vara öppen om sin diagnos”

En sa till mig att det bara är en diagnos. Men sanningen är att jag alltid haft svårigheter hela livet. Högskolan gick inte alls. Jobbet jag har idag är bara ren tur att det är ett autism vänligt jobb som jag klarar av.
Finns en anledning att min läkare skickade mig till psykiatrin.

Precis, man blir inte remitterad till en autismutredning utan anledning! Vad bra att du hittat ett autismvänligt jobb! 🙂

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *