Kategorier
Autism och bemötande

När autistens känslor inte tas på allvar

Alltför ofta händer det att vi med Aspergers syndrom eller autism inte blir tagna på allvar när vi behöver klaga på något. Många yrkesverksamma har inställningen att alla möjliga problem ingår i autism och att om vi upplever att något inte stämmer ska det alltid ha med autism att göra. Men det är viktigt att komma ihåg att allt absolut inte har med diagnosen att göra! Om jag känner på mig att det är något som är fel så brukar det stämma.

När jag för flera år sedan upplevde att jag var ovanligt trött, viftades det bort och jag fick höra att trötthet ingick i Aspergers syndrom och att det inte var något att oroa sig för. Om jag har försökt tala om att jag inte trivs i ett sammanhang, har jag fått höra att personer med Aspergers syndrom kan reagera kraftigt på nya händelser och att det kan ta ett tag för mig innan jag vänjer mig. Så kan det absolut vara ibland, men jag vet mycket väl skillnaden mellan att något känns läskigt i början eftersom det är nytt och att något inte passar mig alls. Om jag inte trivs med en ny boendestödjare, vet jag att det är personkemin som inte stämmer. Om jag inte trivs i ett socialt sammanhang, brukar jag märka direkt om sammanhanget inte passar mig.

Jag vet att jag inte är ensam. Vissa andra autister som har varit mobbade har fått höra att det ingår i autism att missförstå andra människors avsikter och att de därför felaktigt kan tolka andra människors beteende som mobbing. Vissa som haft stora problem med sina boendestödjare när dessa endast har suttit där och druckit kaffe istället för att vara delaktiga har fått höra av sina biståndsbedömare att de säkert bara misstolkat boendestödjarens avsikter och att boendestödjarna bara inte velat ta över för mycket. Även när autisten haft en stark känsla att boendestödjaren inte ens försökt göra sitt jobb har inte biståndsbedömarna lyssnat och påstått att missförstånden endast beror på klientens autism.

Det är viktigt att du alltid tar autistens känslor på allvar! Även om trötthet, misstänksamhet och svårigheter att tolka andra människors avsikter kan ingå i autism så betyder det inte att det måste vara så! Även en autist kan insjukna i en allvarlig sjukdom som orsakar en ännu allvarligare trötthet. Även en person med social ångest kan råka ut för mobbing. Våra upplevelser ska absolut inte viftas bort med orden att allt bara beror på diagnosen!

2 svar på ”När autistens känslor inte tas på allvar”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *