Kategorier
Läsarfrågor i bloggen

Kan inte hantera min kollega med npf, vad gör jag?

Pelle frågar

Jag har ett barn med en npf-diagnos. Vi har kämpat livet ur oss för att få rätt vård och rätt stöd i skolan. Det har varit jättejättejobbigt.

Nu har jag fått en kollega med en npf-diagnos. Jag känner att jag läser av henom på samma sätt som jag läser av mitt barn. Det tar massa energi av mig. Jag känner att jag börjar få ångest att gå till jobbet. Jag börjar att bli utbränd. Min chef förstår mig inte. Vad ska jag göra?

Paula svarar

Ärligt talat förstår jag inte heller riktigt, men arbetsgivaren är skyldig att bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Du kan läsa Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd om arbetsmiljöarbete. Enligt 2 kap. 1 § andra stycke arbetsmiljölagen är arbetsgivaren skyldig att anpassa arbetet efter de anställdas olika förutsättningar. Kan det vara aktuellt med en omplacering för din del med tanke på att du mår dåligt i din nuvarande arbetssituation? Behöver du kanske anpassade arbetsuppgifter? Om din arbetsgivare inte reagerar trots att du håller på att bli utbränd kan du kontakta facket. Om du inte är medlem i facket kan du prata med skyddsombudet ifall din arbetsplats har ett sådant.

Du kan prata med en psykolog

Jag vet inte riktigt vad din kollega har med din utbrändhet att göra och hur du tycker att din chef borde lösa situationen för din kollega har rätt att vistas på arbetsplatsen och få de anpassningar hen behöver. Det hade varit bra om du hade kunnat prata med en psykolog för det låter som att du har haft det jättejobbigt i privatlivet. Kanske kan det hjälpa dig att hantera din kollega bättre? I bästa fall har du tillgång till företagshälsovård, men om den möjligheten inte finns kan du kontakta vårdcentralen. Lycka till, hoppas du mår bättre snart!

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Aha tack för info🙂 En ”ADHD-hjärna” som upplevt mycket långvarig grav stress och många och långa och djupa depressioner kanske…

  2. Tack för artikeln! Många med ADHD drabbas väl också ofta av depressioner under livet och depressioner i sig kan väl…

  3. En äldre människa som är glömsk, lättdistraherad, rastlös och impulsiv kan bli diagnosticerad med demens trots att problemen egentligen beror…

2 svar på ”Kan inte hantera min kollega med npf, vad gör jag?”

Hej Pelle,

Är det så att du läser av din kollega som du läser av ditt barn för att förhindra att olika situationer ska bli för mycket för henom och kanske leda till en meltdown eller annan stark reaktion?

Om så är fallet: Har det hänt något där det har funnits verklig grund för ovanstående eller är det något du gör för säkerhets skull?

Känner du att du förstår din kollega bättre än chefen och andra kollegor gör och därför känner ett ansvar att tolka?

En risk är ju att du feltolkar kollegan; att hen inte är så lik ditt barn som du tänker att hen ska vara.

Kan det vara så att det är kampen för stöd till barnet som är främsta grunden till att du börjar bli utbränd och att du är känslig för olika sorters stress nu så att det att du läser av din kollega blir droppen som får bägaren att rinna över?

Skulle det hjälpa att tänka att det vore respektfullt både mot dig själv och mot din kollega, som ju är en vuxen människa, att sätta upp gränser där du aktivt låter bli att läsa av och tolka din kollega? Blir det problem är de chefens ansvar att lösa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *