Kategorier
Läsarfrågor i bloggen

Kan en person med autism ändra på sig själv?

Lisa frågar

Min dotter bor sen 1 1/2 år tillsammans med en kille, när han var liten fick föräldrarna veta att han hade autistiska drag. Tyvärr har dom inte berättat detta för honom. Nu har det blivit lite mycket konflikter när han inte förstår att när han jobbar borta i veckorna och sen när helgen kommer bara gör saker med sina kompisar eller utför sin idrott.

Nu ska föräldrarna berätta för honom att han har denna sjukdom. Min fråga: finns det en chans att man kan ändra på sitt tänk som man haft i många år och tror det är rätt sätt att vara?

Min dotter har försökt prata med honom att hon blir ledsen men då blir han lite elak mot henne och menar att han måste väl få vara med kompisar och det får han ju men hon vill ju att han ska vilja vara med henne med. Tänker att han pga autism inte kan ta in vad hon känner?

Paula svarar

Först och främst är det viktigt att komma ihåg att autism inte är en sjukdom utan en neuropsykiatrisk diagnos. Det är ett annorlunda sätt att vara på och innebär inte sällan såväl svårigheter som styrkor.

Vanligt med autistiska drag

Jag förstod inte riktigt om denna kille bara har autistiska drag eller om han har autism. Det är viktigt att komma ihåg att autistiska drag inte är en medicinsk diagnos. Professor och autismforskare Christopher Gillberg har skrivit i en antologi som han är medförfattare till att 3-7 procent av alla skolbarn har autistiska drag utan att uppfylla diagnoskriterierna för autism. Det är alltså betydligt vanligare med autistiska drag än autism! Det är viktigt att förstå skillnaden mellan autistiska drag och autism så att inte killen får fel information om sitt tillstånd eller får för sig att han är sjuk. Man är inte sjuk på grund av att man har autism!

Autism kan inte botas

En autist varken kan eller bör ändra på sin personlighet för andras skull. Vi är många vuxna autister som har försökt göra det och drabbats av psykisk ohälsa och utmattning som följd. På motsvarande sätt skulle man kunna säga att neurotypiska personer, det vill säga människor utan autism, inte heller kan ändra på sin personlighet och bestämma sig för att bli autistiska. Däremot kan ju nästan vem som helst jobba med sig själv för att förstå sig själv och andra människor bättre, och i så fall kan man ibland också ändra på sitt tänk. Samtidigt har man ju oftast kvar de känslor och intressen som man har. Autism varken kan eller bör botas!

Vi är alla olika

Jag känner igen mig i att inte orka spendera så mycket tid med en person inklusive en partner utan jag behöver mycket tid för mig själv. När jag var gift med min exman spenderade vi inte så mycket tid ihop, men jag hade å andra sidan förklarat för honom innan giftermålet hur jag funkade. Vi är alla olika avseende hur mycket tid vi orkar spendera med den vi är tillsammans med, och det är helt okej och måste inte alls ha något att göra med hur lite eller mycket vi älskar vår partner! Vissa har ett stort behov av att umgås med sina vänner och andra har inte det. Problem uppstår bara när två personer med helt skilda behov inleder en relation.

Hon bör prata med honom

Det låter som att din dotter mår dåligt i relationen. Därför tycker jag att hon ska förklara för sin kille en gång till hur hon känner utan att anklaga honom för något. Istället för att säga: ”Du älskar mig inte och du spenderar aldrig tid med mig!” kan hon säga: ”För mig är det viktigt att spendera mer tid med den jag älskar. Hur ska vi göra för att vi båda ska få våra behov tillgodosedda?” Jag funderar nämligen på om denna kille tidigare har känt sig anklagad när din dotter har tagit upp ämnet vilket kan ha fått honom att inta försvarsställning. Det är aldrig okej att vara elak och håna någon annans behov, men samtidigt kan konflikter uppstå när någon känner sig missförstådd och påhoppad.

Båda är lika inflexibla

I sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att när en neurotypiker är tillsammans med en autist så ska bådas behov ha samma tyngd. En autist ska inte behöva ändra på sig själv för en neurotypikers skull, lika lite som en neurotypiker ska behöva ändra på sig själv för en autists skull. Om parternas behov ser alldeles för olika ut är det lätt hänt att neurotypikern anklagar autisten för att vara ”inflexibel”. Sanningen är dock att neurotypikern är lika inflexibel som autisten om hen inte heller är beredd att ändra på sig själv för autistens skull. Likväl anses autisten ofta vara den som saknar empati om hen inte förstår neurotypikerns behov, men med den logiken borde också neurotypikern sakna empati om denne inte kan ta in hur autisten känner!

Ingen ska behöva må dåligt

Även om ingen ska behöva ändra på sig själv för andras skull kan det ibland vara nödvändigt med vissa kompromisser. Vad gäller din dotter och hennes kille så är det däremot inte omöjligt att deras behov krockar alldeles för mycket i detta fall. Det kan mycket väl vara så att om de börjar spendera mer tid tillsammans så blir han utmattad och kvävd, men hon istället går med på att låta honom fortsätta umgås med sina kompisar i samma utsträckning som han hittills gjort så känner hon sig ledsen, ensam och övergiven. Det är viktigt att kompromissa i en relation, men samtidigt ska kompromisserna aldrig gå ut över den psykiska hälsan och få någon av parterna att må dåligt! Är så fallet kan det vara bäst att gå skilda vägar.

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

7 svar på ”Kan en person med autism ändra på sig själv?”

Varför berättar föräldrarna för sonens flickväns mamma att han har autism eller hade autistiska drag som liten först, istället för honom själv? Det hade i alla fall jag reagerat på om jag var han…

Bra fråga och jag undrade samma sak! Egentligen borde föräldrarna berättat detta för sonen redan när han var barn. Professionella brukar rekommendera att föräldrarna ska berätta för barnet om diagnosen direkt för det är inte bra att hemlighålla den. Hemlighållandet kan bara skada barnets självkänsla och få barnet att tro att det är skamligt att ha autism/autistiska drag eftersom föräldrarna inte vågat vara ärliga. Ännu konstigare blir det när föräldrarna berättar för utomstående vilket skett i detta fall.

Svara

autistiska drag betyder egentligen ingenting. Det är ett tydligt tecken på att man inte har tillräckligt stora problem för att få diagnos.

om dottern låter honom komma undan med att prioritera bort henne är det hennes val. Där bör hon snarare se till sina egna val och krav än nödvändigtvis försöka hitta förklaring i autism hos partnern.

Det skulle förutsätta allvarliga problem med att mentalisera för att man som person med autism inte skulle kunna förstå att någon i förhållande vill umgås. Med bara autistiska drag är det bara undanflykter.

om han dessutom blir irriterad eller arg när hon tar upp det låter det mer manipulativt och passivt aggressivt. dvs. Mer personlighetsstört än autistiskt. men mest sannolikt bara bortskämt och barnsligt.

Alla är olika , själv kan autistiska vara elaka också , finns inga ursekter för att behandla andra illa.Arbetade ideellt på kvinnojouren och vi hade kvinnor som blivit misshandlad av sina män, vissa av männen hade autism eller adhd andra hade ingenting.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *