Kategorier
Autism och bemötande

Dessa saker har alla föräldrar till autistiska barn tänkt på

När jag föreläser om Aspergers syndrom och autism, möter jag många föräldrar till autistiska barn som får ”goda” råd från andra välmenande föräldrar. Personen som häver ur sig kommentarerna tror sig förmodligen komma med ett unikt råd som föräldern till det autistiska barnet aldrig tänkt på innan, men jag lovar att alla föräldrar till autistiska barn har tänkt på att:

1. Man måste sätta gränser. Ja, det måste man! Och det är alla föräldrar till autistiska barn mycket medvetna om, förmodligen betydligt mer medvetna än vad du är. Som förälder till ett autistiskt barn måste man ständigt analysera frågor som: ”Var jag för sträng nu? Blev barnet utmattat? Förstod barnet vad jag menade? Orkar barnet ta till sig fler instruktioner nu eller ska jag vänta till imorgon?” osv. Som förälder till ett autistiskt barn måste man hela tiden vara extrem medveten om balans så att kraven blir rimliga.

2. Barn behöver utmaningar. Stämmer mycket väl! Men sanningen är att ett autistiskt barn redan har alldeles för många utmaningar i sin vardag som det är. Det är inte lätt att leva med autism när man ständigt missförstår andra människor och blir missförstådd, blir utmattad varje dag, är illa omtyckt, tvingas vistas i en otillgänglig skola, är känslig för sinnesintryck och alltid ses som jobbig, besvärlig och egoistisk av sin omgivning. Där finns det utmaningar och hinder så att det blir över! Ett autistiskt barn behöver därför färre utmaningar, inte fler!

3. Barnen behöver förberedas inför vuxenlivet! Men nej, det behöver de inte.Inte om barnet har autism. I alla fall inte på det sättet som du tror. Med ett autistiskt barn måste man oftast fokusera på nuet. För oss autister har barndomen oftast varit vår allra svåraste tid och ett autistiskt barn bör därför aldrig överbelastas med ytterligare krav. Dessutom kan man få boendestöd när man har Aspergers syndrom eller autism så det finns hjälp och stöd att få om man behöver det. Själv har jag fortfarande boendestöd trots att jag är 40 år gammal och mitt liv fungerar hur bra som helst!

4. Man måste lära sitt barn att man inte kan få allt i livet. Alla autistiska barn vet den hårda vägen att man inte kan få allt och inte ens det man behöver, så det behöver man inte lära barnet! Därför går inte världen under om man låter ett autistiskt barn äta middag med fötterna på stolen eller om man serverar barnet den mat barnet klarar av att äta för tillfället. Det viktigaste är att barnet äter!

5. Att du tror att barnets svårigheter kommer att försvinna med rätt träning. Men nej, nej, nej! Aspergers syndrom och autism är funktionsvariationer som inte kan tränas bort. Visst, vi autister utvecklas ju med åren precis som alla andra, men det sker med naturlig utveckling och alla utvecklas olika. Ibland kan man som autist hitta lämpliga strategier för att hantera vardagens utmaningar senare i livet men det är inte samma som att träna bort sin funktionsvariation.

6. Att du har erfarenhet av barn och vet därför vad ett barn behöver. Du vet förmodligen vad dina egna barn mår av, och du vet kanske till och med vad neurotypiska barn generellt sett mår bra av. Men det betyder inte att du vet vad ett autistiskt barn mår bra av! Visst, din kusins sambos son kanske har autism och klarar av andra saker än barnet till den här föräldern, men alla autistiska barn är individer och har olika förutsättningar!

7. Att autism inte betyder att man kan bete sig hur som helst. Självklart är det inte okej att bete sig hur som helst när man har autism! Men du har ingen aning om vad och hur mycket man kan kräva av just det här specifika autistiska barnet. Visst, barnet kanske klarade av att bete sig annorlunda igår, men idag kan barnet vara totalt utmattat och mår kanske extremt dåligt. Därför klarar inte barnet av att bete sig på det sättet som du önskar idag även om allt i ditt tycke gick bra igår.

8. Att föräldrar till neurotypiska barn tillämpar straff/förbjuder godis innan mat/gör något annat du anser att den här föräldern borde prova. Jag lovar, det vet föräldern mycket väl om och har förmodligen provat dessa tricks betydligt fler gånger än vad du kan ana! En förälder till ett autistiskt barn har provat så mycket under årens gång att hen vet vad som fungerar och vad som inte fungerar. Om du däremot har autismspecifik utbildning, har erfarenhet av att arbeta på exempelvis habiliteringen och vet något trick som fungerar på många autistiska barn så är du däremot mer än välkommen att komma med ditt tips!

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

20 svar på ”Dessa saker har alla föräldrar till autistiska barn tänkt på”

Bra skrivet! Vill lägga till när det gäller utmaningar att det kanske inte är vare sig fler eller färre utmaningar som är boven utan RÄTT utmaning som passar just det här barnet i just den här situationen. Min upplevelse är att vi har väldigt svårt för det.

Bra skrivet. För min del handlade de om rätt utmaningar jag gillade, inte bli helt utan eller för många.
Att inte få följa med på resor, engagemang de gjorde jag fick utbrott och hatade mina föräldrar och psykolog. Så när jag fick min son gav jag honom allt de jag inte fått, sonen har autism1.
Sen gränser ledde till utbrott. Flera år hade jag ingen kontakt med släkten eller föräldrar eller syster. Så jag fick inga utmaningar alls, har diagnoser Asperger, Adhd och posttraumatisk stress.
Jag flyttade också , min make lämnade mig när sonen flyttat hemifrån för han tyckte inte jag gav honom (min exman) nån kärlek. Han kunde inte förstå mina diagnoser trots han själv hade manodepressiv. Min son klarar sig bra med boendestöd, känner jag också behöver de, kan städa, tvätta , handla allt de där basala, men inte större saker som frosta av frys, laga tv, fixa kanaler, laga saker över lag.

Vad roligt att du gillar inlägget! Tråkigt att du exkluderades från resor och andra aktiviteter trots att du hade velat följa med. Det är självklart inte okej!

Bra att din son klarar sig bra med boendestöd! Jag har också boendestöd, och just nu har jag en jättebra boendestödjare som ger mig bra stöd.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *