Kategorier
Läsarfrågor

Vill inte utredas för ADHD p g a missbruk

Elin skriver

Jag har diagnos asperger men jag tror att jag har ADD också, påpekat det här till min läkare men vill inte göra utredning för jag haft drogmissbruk.

Paula svarar

Tack för ditt mejl Elin! Tyvärr förstår jag inte riktigt din fråga, men om jag försöker tolka dig mellan raderna så tror jag att du frågar mig vad du borde göra samt hur du borde tänka kring detta. Du får rätta mig om jag har fel! Jag tolkar dig som att det är du själv som inte vill göra en ADHD-utredning men av någon anledning ändå har påpekat dina misstankar till din läkare. Eftersom jag tolkar det som att det är du själv som inte vill utredas så utgår jag i mitt svar ifrån det.

Kan vara klokt att avvakta

Ingen kan tvinga dig att genomgå en utredning för ADHD om du inte vill! Om du inte bedömer att en diagnos skulle kunna hjälpa dig och du inte har behov av ADHD-medicin så kan det vara klokt att avstå från en utredning, inte minst för att psykiatrin har begränsade resurser och det är många som inte får göra en NPF-utredning trots att de vill. Dessutom har du redan en asperger-diagnos som vid behov berättigar dig till flera stödinsatser. Därför anser jag att det är klokt att du avvaktar med en ADHD-utredning tills du är säker på att en utredning skulle kunna hjälpa dig!

ADHD ökar risken för missbruk

Med detta sagt är det viktigt att känna till att ett tidigare drogmissbruk inte är oförenligt med ADHD utan helt tvärtom. Gillberg uppskattar t.om att så många som mellan en tredjedel och hälften av alla missbrukare kan ha ADHD. Vidare skriver han i samma bok att så kallade patologiska rus, det vill säga överdrivna reaktioner av små mängder rusmedel, möjligen kan vara vanligare bland personer med ADHD än hos befolkningen i stort. I sin senaste bok förklarar han att hjärnans belöningssystem fungerar sämre hos många med ADHD vilket i sin tur enligt honom kan leda till missbruk. Forskarna menar att särskilt obehandlad ADHD ökar risken för missbruk, och hälften av alla med obehandlad ADHD enligt ovannämnda forskare utvecklar drogproblematik. Som du ser talar ditt tidigare drogmissbruk snarare för ADHD än för motsatsen, och rätt diagnos och adekvat stöd skulle mot bakgrund av ovanstående troligen minska risken för återfall.

Missbruk kan förväxlas med ADHD

Mot bakgrund av ovanstående tror jag att en ADHD-diagnos skulle kunna hjälpa dig, men det är såklart endast du som kan avgöra om så är fallet. Jag vet inte varför du vill avstå från en utredning med anledningen att du tidigare haft missbruk. Kanske är du rädd för att utredningsteamet förväxlar symptom som beror på ditt tidigare missbruk med ADHD? En viss risk finns såklart då forskarna menar att missbruk kan ge symptom som liknar ADHD. Men du får överväga fördelarna med nackdelarna och sedan fatta ett beslut. Lycka till vad du än beslutar!

Klicka här för att kommentera eller fråga om det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer/frågor som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Du kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

2 svar på ”Vill inte utredas för ADHD p g a missbruk”

Jag fick dig att missförstå frågan,förlåt. Jag har alltså asperger men vill också göra utredning för ADD,i mitt tidigare missbruk märkte jag ett lugn av liknande droger som används som medicin mot adhd/add, kan tillägga att jag behandlas med psykofarmaka sedan fem år tillbaka, har pratat med läkare som vill avvakta både trauma terapi, sorgbearbetning samt add utredning. Som du skriver: det stämmer att behöva avvakta men jag vill må bra nu, haft psykisk ohälsa länge nu och psykosen på de o sen autism diagnos, inte fått den hjälp jag behövt.

Okej, då förstår jag vad du menade med frågan! 🙂 Av någon anledning verkar din behandlande läkare vara av åsikten att ADHD-medicin skulle utgöra en risk för dig. Jag vet inte om du håller med läkaren och om du har en pågående vårdkontakt för behandling av ditt tidigare missbruk eller inte, men jag förstår att du vill må så bra som möjligt!

Om jag vore du skulle jag diskutera frågan med din läkare och be hen motivera varför hen är emot att du gör en ADHD-utredning. Är hen emot NPF-diagnoser i allmänhet eller misstänker hen att en diagnos skulle utgöra en risk för dig med tanke på ditt tidigare missbruk? Om du inte är nöjd med det svar du får kan du be om att byta en läkare och be om en second opinion!

Annars kan du be om att få komma till habiliteringen om din region har en sådan! Kanske skulle du kunna få hjälp av dem för att få hjälpmedel och hitta strategier för att få en bättre fungerande vardag!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

paulatilli.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse, genom att använda paulatilli.se godkänner du det.  Information om cookies

Copy link
Powered by Social Snap