Kategorier
Läsarfrågor

Vilket arbete passar någon med ojämn begåvningsprofil?

Leah frågar

Jag har extremt stora svårigheter med att fungera på en arbetsplats, hamnar till slut ofta på kollisionskurs med chefen och blir sällan kvar mer än något eller några få år.

Ofta handlar det om (för mig!) väldigt ologiska rutiner (ibland att göra något som inte fungerar bara för att det står i rutinen) och att jag har svårare än andra att liksom ”köpa” hierarkier och strukturer.

Kan ha svårt att ta till mig mer ”enkla” saker som de andra tycker verkar självklara, och där mina frågor bara besvaras med hänvisning till ett dokument som förklarar f o r m a l i a n för uppgiften, men inte innehållet. Det hjälper inte mig att veta att en bedömning ska skrivas med följande rubriker och registreras på ett visst sätt, när jag skulle vilja förstå mer om själva bedömningen som ska göras bara för att hitta på ett exempel. Vad är viktigt, vilka avvägningar ska göras osv.

Å andra sidan kan jag snabbt se andra saker, som konsekvenserna av ett visst beslut på lång sikt, där mina kolleger inte alls ser några svårigheter. Hur kan enkla saker vara så svåra och svåra saker så enkla?

Fler exempel: jag har ett sk kvalificerat yrke med en lång universitetsutbildning, m e n utbildningen tog mer än dubbelt så många år att slutföra. Jag kan föra avancerade resonemang, men inte följa ett städschema eller sköta mitt hem.

Förlåt lång inledning, men det jag funderar på är alltså hur jag hittar ett jobb som passar min ojämna nivå? Finns något jobb som är någorlunda utmanande, men där man inte blir bedömd hela tiden? (Jag har testat att be om feedback, funkar ej). Jag håller på att gå under.

Paula svarar

Det är nog många autister som känner igen sig i det du beskriver! Jag har själv alltid haft väldigt svårt att förstå varför vissa saker alltid måste göras på ett visst sätt. Exempelvis har jag väldigt svårt att förstå varför det är viktigt att delta i jobbmöten när samma information, så som jag ser det, enkelt skulle kunna utbytas via mejl. Jag förstår absolut att många behöver den sociala gemenskapen på arbetsplatser och att möten därmed tjänar ett syfte för många, men nu syftar jag på oss som inte behöver det sociala och som tycker att det sociala är jobbigt och tar energi.

Har valt att acceptera villkoren

Om jag fick välja själv hade jag aldrig deltagit i jobbmöten eller gemensamma utbildningsdagar/konferenser alls, men eftersom det är viktigt för andra att jag åtminstone är med under en del av dagen (jag får dock lov att skippa vissa saker, t ex gemensamma middagar och får ibland förkortade dagar på konferenser) har jag två val: ska jag acceptera det eller ska jag börja bråka? Jag har valt att acceptera det, men det finns andra autister som gör helt andra val.

Finns för- och nackdelar

Jag ser det så här: båda alternativen har för- och nackdelar. Fördelen med att acceptera chefernas beslut är att man får en trygg ekonomisk situation och oftast får stanna väldigt länge på en och samma arbetsplats, men nackdelen är att det tar energi att delta i jobbiga aktiviteter. Fördelen är att göra som du är att du lyssnar på dina egna behov, men nackdelen är att du hamnar i kollisionskurs med din chef. Du får fundera på om det skulle vara lättare för dig att bara konstatera för dig själv: ”så här vill chefen ha det så jag får också göra på samma sätt även om jag inte riktigt håller med”, eller om om du skulle må dåligt av att tänka så.

Utgå från dina styrkor och svårigheter

Tyvärr kan jag inte svara på vilket arbete som skulle passa dig eftersom en ojämn begåvningsprofil kan yttra sig på olika sätt. Någon med en ojämn begåvningsprofil kan vara en fena på att städa men ha väldigt svårt att läsa och skriva rapporter, och för någon annan med ojämn begåvningsprofil kan det vara precis tvärtom. Vad som är ett lagom utmanande arbete är därför ytterst subjektivt. Därför är det viktigt att du funderar på vad som är svårt respektive lätt för just dig och sedan försöker hitta ett arbete utifrån det. Vissa autister passar inom kreativa yrken och starta företag, men jag vet inte om eget företag skulle kunna vara något för dig?

Intressetester funkar inte för mig

Det finns olika intressetester på nätet, bland annat på Arbetsförmedlingens hemsida, som ska visa vilka yrken som skulle kunna vara lämpliga för en. Du kan testa och se om de ger något vettigt resultat, men jag har själv aldrig haft hjälp av sådana tester. Detta eftersom dessa typer av tester inte brukar ta hänsyn till min ojämna begåvningsprofil. Exempelvis har jag fått som resultat att jag skulle kunna passa som frisör, men det dessa tester inte har tagit hänsyn till är att jag på grund av mina omfattande visuomotoriska svårigheter aldrig hade kunnat jobba som frisör!

Ta gärna hjälp av en SIUS-konsulent

Om du har autism kan du anses ha en nedsatt arbetsförmåga och har i så fall rätt till en lönebidragsanställning vid arbetslöshet. I så fall kan du kolla upp om arbetsuppgifterna på din nya arbetsplats skulle kunna anpassas efter dina behov. I bästa fall skulle du kunna slippa arbetsuppgifter som inte passar dig. Kanske kan du ta hjälp av en SIUS-konsulent?

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som är utan betydelse för ämnet eller som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *