Kategorier
Läsarfrågor

Sysselsätter mig för mycket med mina specialintressen, hjälp

Maja frågar

Jag har precis hittat till din blogg eftersom jag googlade på specialintresse och hamnade här. Jag är en kvinna på 43 år som just nu är sjukskriven för utmattning. Jag har försökt hålla ihop så länge som möjligt men till slut gick det inte utan jag fick en total break down och min man fick mig att inse hur trött jag egentligen är. Det är inte första gången jag går in i väggen utan den tredje i vuxen ålder. Jag har ingen diagnos på papperet men har i många år försökt få en adhd-utredning via vården men inte lyckats. Är dock 100% säker på att jag har adhd och har börjat inse att jag nog har autism också.

Nu till min fundering. Jag har alltid, i hela mitt liv haft specialintressen, allt från hästar, träning, musikband, viss typ av mat osv osv osv. När jag väl har ett specialintresse brukar det till slut bli så att jag ”bränner ut” mig på det. Inte så att jag inte tycker om intresset i fråga längre, men jag har varit så insatt i det under en längre period och har därför blivit helt slut av det. Det tar liksom så mycket energi, även fast det samtidigt ger energi.

Nu när jag just då har blivit sjukskriven från jobbet igen så hamnar jag så otroligt lätt i ”fällan” att gå in 200% i ett intresse, för tillfället odling, och hjärnan går på högvarv dygnet runt för att jag tänker så mycket på det och läser om olika odlingsstrategier mm mm. Vilket leder till att jag inte alls kan vila så som jag borde. Har du något tips på hur man kan ”lugna” sig själv i en sån här situation?

Paula svarar

Det är svårt att säga vad ditt ”problem” beror på då det skulle kunna bero på autism, adhd eller något annat, dock är det du beskriver onekligen typiskt för oss med autism och adhd. Vissa menar att adhd-medicin är det enda som hjälpt dem, men jag har även träffat de som haft svårt att lugna ner sig p g a odiagnostiserad bipolär sjukdom, och det som hjälpt dessa personer har varit att söka behandling och börja äta Litium. Då tendensen att bli speedad kan bero på olika orsaker kan jag inte lova dig med säkerhet att mina tips kommer att hjälpa, men jag ger det ett försök!

Ett schema kräver disciplin

Det som många autister upplever hjälper dem är ett skriftligt schema som de fäster på kylskåpsdörren. I schemat framgår vilken tid de ska göra vad, t ex: ”Lunch kl 12-13, eftermiddagspromenad kl 13:15-14:15” och så vidare. När de följer schemat till punkt och pricka vet de att de inte ”får” ägna mer tid än t ex 2-3 timmar om dagen åt en viss aktivitet. Andra tider på dygnet får de varken tänka på aktiviteten i fråga eller sysselsätta sig med den. För att denna metod ska fungera krävs emellertid disciplin som inte alla har.

Det finns avslappningstips

Ett annat tips är att endast tillåta sig att sysselsätta sig med intresset tidigt på dagen. Detta för att hjärnan ska kunna slappna av när det börjar närma sig läggdags. Ofta kan det behövas flera timmar för hjärnan att varva ner varför det inte är rekommenderat att sysselsätta sig med uppiggande aktiviteter sent på dagen. Har man svårt att varva ner kan det ibland hjälpa att ligga på en spikmatta alternativt praktisera mindfulness eller meditation. Av dessa gillar jag personligen endast en spikmatta, men alla är olika! Jag kan även tillägga att jag blir väldigt speedad av koffein, men alla är såklart inte lika känsliga mot det som jag!

I vissa fall behövs medicin

Om du inte lyckas hitta en lösning på egen hand skulle du kunna ta hjälp av en arbetsterapeut alternativt ansöka om boendestöd som hjälper dig att planera din vardag och skapa fungerande rutiner. Om inte dessa stödinsatser skulle fungera rekommenderar jag att du försöker få en remiss till en medicinsk/npf-utredning. Vissa problem kan bero på tillstånd som kräver medicinering!

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.