Kategorier
Läsarfrågor

Söker information om kvinnor med autism och IF

Lena B frågar

Uppenbarligen är det så att många kvinnor med Asperger/högfungerande autism missas. Det har börjat uppmärksammas i medier/böcker mer och mer de senaste åren – och naturligtvis din utmärkta blogg. Men vad jag personligen saknar är information om flickor där autismen inkluderar en (medelsvår) IF. Jag hittar absolut ingenting. Har du några tips?

Paula svarar

Jag har uppfattningen att det finns, precis som du beskriver, väldigt lite information om hur autism med komorbid intellektuell funktionsnedsättning samverkar med genus. Däremot finns det information autism och intellektuell funktionsnedsättning, förkortad IF, alternativt autism hos kvinnor utan IF.

Finns en bok och ett blogginlägg

Lena Nylander har skrivit ett mycket bra inlägg om vikten av livslångt lärande hos vuxna med autism med samtidig IF. Hon betonar vikten av att vuxna autister med IF ges förutsättningar för livslångt lärande, men samtidigt menar hon att autister med IF sällan har nytta av självständighetsträning. Hon skriver iofs inte utifrån ett genusperspektiv. Dessutom har Lena Nylander och Mats Jansson skrivit en bok som heter I den bästa av världar – Intellektuell funktionsnedsättning och autism i gruppbostad enligt LSS. Jag har själv inte läst den, men eftersom både Lena Nylander och Mats Jansson är mycket kunniga utgår jag ifrån att den är bra och informativ. Men återigen verkar inte boken vara skriven utifrån ett genusperspektiv.

Hittade en artikel

Det enda jag hittade om ämnet är en forskningsartikel som handlar om tonåriga autistiska flickor med intellektuell funktionsnedsättning där forskargruppen intervjuade tio föräldrar och tio pedagoger och analyserade resultatet utifrån en tematisk analys. Studien visade bland annat att de förändringar tonåren för med sig så som starten av menstruation inte brukar orsaka några större bekymmer för autistiska flickor med samtidig IF. Jag har inte läst artikeln i sin helhet, men eftersom du efterfrågar information om autism med samtidig IF utifrån ett genusperspektiv kan den intressera dig. Isåfall kan du se om du kan få tag på den!

Klicka här för att kommentera eller fråga om det här inlägget! Jag kommer inte publicera kommentarer/frågor som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga om ett helt annat ämne. Ni hittar tidigare läsarfrågor här.

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig på min hemsida.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

paulatilli.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse, genom att använda paulatilli.se godkänner du det.  Information om cookies

Copy link
Powered by Social Snap