Kategorier
Läsarfrågor

Ska jag be min dotter med autism om ursäkt?

Mina frågar

Vår dotter på 14 år har fått konstaterat egenskaper som är innanför autismspektrat. Vi väntar på att hon ska utredas vidare. Arbetshypotesen är Asperger. Det känns som att det stämmer och vi har intryck av att hon också upplever det.

Vi föräldrar har inte förstått henne /inte misstänkt något förrän ”allt” föll ihop i 8:onde klass. Innan dess fungerade allt på ytan i varje fall… Nu har hon gått på skolan kanske 20% i snitt det sista året, massa gräl, hon säger hon hatar oss, att vi inte förstår eller någonsin förstått henne. Vi går hos BUP, familjerådgivning, etc etc. Mycket fungerar dåligt och vi har lite tillit hos henne som föräldrar eftersom vi har svikit henne när vi inte förstod henne.

Det som faktiskt fungerar är diagnos. Hon vill veta. Så det jobbar vi med att få gehör för i BUP. Det går trögt men vi kommer driva den frågan till vi får förståelse. För det är så viktigt för henne.

Nu till frågan:

Vi får en del råd om hur vi ska agera som föräldrar. Vi är osäkra på om det är anpassade råd till den hon faktiskt är och hur hon fungerar. Därför frågar jag dig:

Vi har blivit utmanade att vi som föräldrar ska be dottern om förlåtelse för att de sista åren har blivit såhär. Alltså att vi inte förstått henne.
Detta för att börja bygga upp och tillbaka vår tillit som föräldrar. Det att bekräfta för henne att vi är ledsna för det blev så här känns riktigt för mig. Min fråga är – är det viktigt för henne?! Jag är osäker på om detta råd är anpassat till det faktumet att hon (antagligen) har asperger.

Paula svarar

Tack för din fråga! Tyvärr är det omöjligt för mig att uttala mig om ifall det är viktigt för er dotter att få en ursäkt. Bara för att jag och hon troligen har samma diagnos måste det inte betyda att vi fungerar på samma sätt. Det finns inga råd som fungerar för alla med autism lika lite som det finns råd som fungerar för alla neurotypiker, dvs personer som inte befinner sig inom autismspektrat. Vissa neurotypiker uppskattar att andra ber dem om ursäkt, och somliga neurotypiker bryr sig inte om ursäkter alls. Likadant är det för oss autister! Däremot uppskattar de allra flesta människor att få en ärlig och uppriktig ursäkt varför det är viktigt att utgå ifrån det.

Håller med BUP

Med andra ord håller jag med BUP om att att ni borde be er dotter om ursäkt. Antingen kommer hon acceptera er ursäkt eller så kommer hon inte göra det, men genom att be henne om förlåtelse har ni åtminstone visat för henne att ni bryr er om hennes känslor. Det kan också vara så att hon inte är redo att godta er ursäkt just nu men kommer att göra det i framtiden! Jag ser verkligen ingen anledning till varför ni inte borde be henne om ursäkt då en ursäkt inte kostar något och inte kan skada. Däremot kan det skada jättemycket om ni inte ber henne om ursäkt. Då kanske hon upplever att ni inte ens försöker och följaktligen bildar en otrygg anknytning till er. Därmed finns det ingen anledning till varför ni inte borde be henne om ursäkt men hur många anledningar som helst till att ni borde det.

Gör det så fort som möjligt

Det är ytterst sällan som jag har träffat någon med Aspergers syndrom som inte skulle uppskatta att andra visar hänsyn genom att be om ursäkt. Bara för att autism i vissa fall kan kännetecknas av bristande ömsesidighet i socialt samspel betyder det inte att man ska låta bli att visa omtanke för ett autistiskt barn. Och bara för att inte alla autistiska barn visar att de mottagit föräldrarnas omsorg måste det inte betyda att de inte påverkas positivt av en varm och kärleksfull omgivning. Så be henne om ursäkt vetja och gör det så fort som möjligt innan det blir för sent!

Klicka här för att kommentera eller fråga om det här inlägget! Jag kommer inte publicera kommentarer/frågor som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga om ett helt annat ämne. Ni hittar tidigare läsarfrågor här.

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig på min hemsida.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

paulatilli.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse, genom att använda paulatilli.se godkänner du det.  Information om cookies

Copy link
Powered by Social Snap