Tidigare har forskarna slagit fast att adhd kan ha en koppling till Parkinsons sjukdom, och nu har forskarna från Karolinska Institutet visat att vi med autism statistiskt sett löper en ökad risk för att insjukna i Parkinsons sjukdom före 50 års ålder. Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Jama Neurology och bygger på data från fler än två miljoner personer som är födda i Sverige mellan åren 1974 och 1999. Deltagarna följdes från 20 års ålder fram till 2022.
Risken var fyra gånger högre
Det forskargruppen var särskilt intresserad av att veta var alltså om autism kunde ha ett statistiskt samband med en risk för att tidigt i livet utveckla Parkinsons sjukdom, och de upptäckte att risken för att utveckla sjukdomen var fyra gånger högre hos autister än hos neurotypiker (=människor utan autism)! Och sambandet mellan autism och Parkinson kunde påvisas även när forskarna kontrollerade faktorer som ärftlighet för psykisk sjukdom och Parkinsons sjukdom samt socioekonomisk status.
Risken var fortfarande högre
Eftersom det sedan tidigare är känt att konsumtion av antidepressiva och antipsykotiska läkemedel inte är ovanligt hos personer med autism kontrollerade forskargruppen om sambandet mellan Parkinsons sjukdom och autism kvarstod när du justerade för dessa faktorer, och då minskade sambandet faktiskt! Men risken för att utveckla Parkinsons sjukdom var fortfarande dubbelt så hög hos autister än neurotypiker, alltså även i de fall då en autist inte åt antipsykotiska eller antidepressiva läkemedel.
Kan ha med dopamin att göra
Eftersom forskarna endast undersökte tidig sjukdomsdebut för Parkinsons sjukdom vet de inte i dagsläget hur riskbilden ser ut hos autister som är äldre än 50 år. Risken för en autist att utveckla Parkinsons sjukdom i ung ålder var dessutom alltid låg även om den var högre än hos neurotypiker! Forskarna tror att sambandet mellan autism och Parkinsons sjukdom kan ha med dopaminceller att göra. Det är nämligen känt att dopamincellerna bryts ner hos patienter med Parkinsons sjukdom, och de misstänker att autisternas sociala utmaningar också skulle kunna ha med dopaminsystemet att göra. Men fler studier behövs för att bekräfta om så är fallet!
Oroar mig inte mycket
Jag tycker alltid att det är tråkigt att erfara att jag som autist löper en ökad risk för sjukdomar och även tidig död, men samtidigt är det som sagt viktigt att hålla i minnet att risken för att utveckla Parkinsons sjukdom fortfarande är mycket låg hos oss autister! Även om vi jämfört med neurotypiker löper en ökar risk för att utveckla Parkinsons sjukdom betyder det inte att risken är stor, och majoriteten av oss lär aldrig insjukna i tillståndet. Därför oroar jag mig inte särskilt mycket!
Kosten kan ha betydelse
Dessutom menar forskarna att Parkinsons sjukdom i bästa fall kan minskas med livsstilsfaktorer så som intag av C- och E-vitamin! Så jag hoppas att jag åtminstone till någon grad kan förebygga Parkinson genom att äta näringsrik kost. Det hade för övrigt varit intressant att veta om sambandet mellan Parkinsons sjukdom och autism kvarstår även när man tar hänsyn till livsstilsfaktorer och kosthållningen. Många med autism har ju ofta begränsad med energi och orkar kanske inte alltid äta nyttigt och näringsrikt samt motionera, men svårt att säga hur mycket dessa faktorer kan påverka!
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
Man får beundra ditt tålamod med vederbörande så länge det varade. Det är stort att enträget hellre fria än fälla…
De måste ha klarat sig bra, för de finns ju kvar bland oss idag! Naturen gör inga misstag, eller rättare…
Tack, Roger! Ja, Borneo visar verkligen brist på självinsikt och kunskap. Jag vet inte heller vad som driver hen, men…
Tack för dina ord, Sarah! 🙂 Tack och lov är majoriteten av människor inte som Borneo (även om den typen…
Tråkigt nog har en del människor väldigt mycket brist på självinsikt och även brist på kunskap! Jag vet inte vad…
Bra! Såna människor som visar förakt för alla som visar någon som helst form av upplevt lidande, och aktivt uppmuntrar…
Det kan stämma att autister kan ha klarat sig bra förr i tiden, men eftersom jag är så dålig på…
Jag tycker att det är tråkigt att du behöver leva helt isolerad p g a detta 🙁
Ja absolut, sådana personer ska man ta avstånd från. Dock tycker jag att det är mycket oseriöst om vården och…
jo jag har Autism. När jag var barn och även när jag blev vuxen förstod jag inte alltid att jag…