Kategorier
Läsarfrågor

Min son har autism och är ensam, hur hjälper jag honom?

Sack frågar

Många med Autism/ Aspergers är väldigt ensamma och har inga eller få vänner. En del vill ha det så och tycker om ensamheten. Men vad gör man när en 19 årig son verkligen är ensam och vill ha några kompisar. Men finner inga trots sökande hos olika organisationer, forum, osv. Kan du ge några tips?

Paula svarar

Innan jag svarar på din fråga vill jag påpeka att mitt svar grundar sig på antagandet att din son känner en inre motivation för att hitta vänner. Med inre motivation menar jag att han vill hitta vänner för sin egen skull eftersom han tycker att det skulle vara roligt att umgås med andra. Det är nämligen viktigt att hans vilja grundar sig på inre och inte yttre motivation. Det sistnämnda, det vill säga yttre motivation, syftar på att drivkraften finns där av den enda anledningen att måluppfyllelsen leder till en belöning av något slag så som beröm från andra eller känslan att duga i andras ögon. Vissa autister känner en yttre motivation för att bete sig på ett förväntat sätt vilket är väldigt olyckligt och leder ofta till ett misslyckande. Men har du säkerställt att din son skulle uppskatta sociala relationer för sin egen skull är allt som det ska!

Han kan få en kontaktperson

Du skriver att ni sökt vänner på olika forum och organisationer. Med forum och organisationer utgår jag från att du syftar på organisationer som Organiserade Aspergare, Föreningen autisterna, aspergerforum.se, olika Facebookgrupper o s v. Men har han testat allt detta utan resultat kan ni fundera på om en kontaktperson enligt LSS skulle kunna vara något för honom. Många tycker att det finns för- och nackdelar med en kontaktperson. En kontaktperson är ingen riktig vän i ordets rätta bemärkelse eftersom hen utför ett betalt uppdrag, och relationen rinner ofta ut i sanden när uppdraget avslutas. Detta ser vissa som en nackdel. Fördelen är däremot att träffarna sker på klientens villkor vilket innebär att det är din sons behov som styr. Skulle han vara missnöjd med hur kontaktpersonen sköter sitt uppdrag kan han klaga och be om att få en ny kontaktperson. Detta ser jag som en fördel!

Försök identifiera hans behov

Om inte en kontaktperson är något för din son kan det vara bra för er att fundera på vad han söker för typ av vän. Vilka aktiviteter skulle han vilja göra tillsammans med vännen? Vill han utöva någon hobby tillsammans med vännen eller föredrar han att sitta och prata över en kopp kaffe? Tycker han om att umgås två och två eller skulle han vilja umgås i grupp? Tycker han om att skämta och vilken typ av humor har han i så fall? Eller är han snarare den allvarliga typen? Har han några specialintressen, och finns det forum för personer som delar detta intresse? Många ensamma gör enligt min erfarenhet misstaget att söka sig till människor som är alltför olika dem själva. För att öka chanser för en hållbar vänskapsrelation kan det vara bra att lära sig att identifiera sina behov och önskemål så att man kan söka sig till likasinnade.

Vissa regioner anordnar kurser

Om problemet med ensamheten beror på att din son har svårt med socialt samspel skulle ni slutligen kunna kolla upp om er region har en habilitering som anordnar kurser i socialt samspel för vuxna med autism. Här måste jag tillägga att det finns autister som ser dessa typer av kurser som kontroversiella eftersom många anser det vara fel att vi autister ska behöva ändra oss för att bli omtyckta och få vänner. Själv tycker jag däremot att det är upp till varje autist att bestämma om och i så fall hur mycket man vill anpassa sig. Vissa autister är villiga att lära sig socialt samspel i syfte att lära sig att fungera bättre socialt. Du kan fråga din son hur han känner inför saken!

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som är utan betydelse för ämnet eller som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Bra skrivet, som alltid, men vad jag menade med ”sänka kraven” för andras skull var någonting helt annat. Det kan…

  2. Just frasen ”sänka kraven” får det att gå runt lite huvudet på mig för det kan betyda så många olika…

  3. Själv tycker jag mycket om den typen av miljöer. Jag tycker det är jätteroligt att shoppa. Jag kan gå en…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Min son har autism och är ensam, hur hjälper jag honom?”

Hej Sack!

Har en son med Autism fast han har två kompisar men det fanns en tid då han inte hade någon men då hade han kompisar genom dataspel, där han pratade med dem på Discord.
Vi är med i autismförbundet; https://www.autism.se/engagera-dig/bli-medlem/
De anordnar träffar och aktiviteter året runt. Man kan engagera dig på andra sätt i föreningen och kanske där träffa någon.
Hälsningar Jessica

Tack för tipset! Förut besökte jag faktiskt själv Autism Sveriges träffar flitigt i många år. Så som jag förstod det hade frågeställarens son emellertid redan testat alla autismföreningar utan resultat, men om han inte testat kan det vara ett mycket bra tips! Jag vet att många autister hittat vänner på dessa forum.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *