Kategorier
Läsarfrågor

Kan man ha en ojämn begåvningsprofil utan autism?

Mjonsson1986 frågar

Kan man ha ojämn begåvning fast man inte har autism? Läste att jag hade det i min journal. Stod ”ojämn begåvning i nedre delen av normalvariationen”?

Paula svarar

Svaret är ja, det kan man! Om du läser igenom diagnoskriterierna för autism så ser du att ”ojämn begåvningsprofil” inte ens står med. Ytterst handlar det iofs om vad man menar med ”ojämn begåvningsprofil”. Någon kanske kan tycka att en person med ett IQ inom normalspannet har en ojämn begåvningsprofil om hen har svårigheter för social interaktion, men jag har mest hört begreppet användas för att åsyfta andra typer av kognitiva förmågor.

Inte nämnvärt annars

Sedan finns det också de som hävdar att de allra flesta människor oavsett om de har en funktionsnedsättning eller ej har en ojämn begåvningsprofil då de flesta är duktiga respektive dåliga på något. Men faktum är att vissa har en mer ojämn begåvningsprofil än andra, om du förstår vad jag menar? Jag brukar säga att om begåvningsprofilen var lika ojämn hos alla människor skulle det inte vara nämnvärt att en ojämn begåvningsprofil är vanligt vid autism.

Kan finnas andra orsaker

Autismforskarna Lena Nylander och Tony Attwood skriver om ojämn begåvningsprofil vid autism i sina böcker, men det betyder inte att alla autister har det. Omvänt måste inte alla som har en ojämn begåvningsprofil ha autism. Christopher Gillberg skriver i sin bok Ett barn i varje klass att en ojämn begåvningsprofil är vanligt vid DAMP. Nu har boken relativt många år på nacken och diagnosen DAMP har sedermera ersatts med ADHD i kombination med DCD, men poängen är alltså att man inte måste ha autism för att ha en ojämn begåvningsprofil! Det kan man även ha av andra orsaker.

Hjälp mig informera om autism och ADHD genom att dela inlägget.

Skriv en kommentar till det här inlägget eller läs andras kommentarer. Jag kommer inte publicera kommentarer som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Du kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Kan man ha en ojämn begåvningsprofil utan autism?”

Ett sammanhang där jag hört begreppet ojämn begåvningsprofil var när en akademiskt högbegåvat barn inte lyckades lära sig ”enkla” saker som att byta om snabbt till gympan eller lära sig reglerna i grupplekar på rasten.

Ett annat exempel är jag själv. Jag har en hel massa kompetens inom olika områden, så folk tror mig inte när jag säger att jag inte klarar att sköta mitt hem. Jag har tillochmed fått uppmaningen att sluta göra avancerade saker, för om jag inte la tid och energi på sådant så skulle det lösa sig med hemmet.

Jag har också hört begreppet ojämn begåvningsprofil användas i just dessa typer av sammanhang! Och jag har också hört liknande saker som du. Jag tror att människor utgår ifrån att saker som är avancerade för dem också är det för oss. Faktum är att det inte går att jämföra olika aktiviteter och förmågor på det sättet, men människor utan ojämn begåvningsprofil kan ha svårt att förstå det!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.