Ni som följer min blogg vet att jag refererar till mig själv som ”autist” och ”aspergare”. Faktum är att väldigt många som fått diagnoserna Aspergers syndrom eller autism gör som jag och använder dessa begrepp samtidigt som många neurotypiker ifrågasätter vårt val av språkbruk och inte alls tycker att det är sunt att utgå från idén att man är sin funktionsnedsättning. ”Man är inte sin funktionsnedsättning utan har en funktionsnedsättning”, brukar det heta. Det brukar vara just personer som inte har en diagnos inom autismspektrat som avråder från användningen av dessa begrepp samtidigt som många som har en autismspektrumdiagnos inte alls håller med. Varför är det så?
Autism är en del av mig
Jag tror att det finns flera anledningar. En anledning kan vara att många saknar förståelse för vad autism egentligen innebär. Till skillnad från vissa andra funktionsnedsättningar påverkar autism nämligen personens sätt att vara på och beteenden på ett mycket genomgripande sätt. Autism påverkar hur man tänker, bearbetar information och sinnesintryck, beter sig i vardagen och mycket mycket mer! Därför är det omöjligt för mig att skilja mellan autism och mig, Paula. Autism är en del av mig, och jag har därmed ingen aning om vad som beror på att jag är Paula och vad som beror på min autism. Vi autister är alla unika individer, men autism är ändå en mycket viktig och stor del av min personlighet. Många som avråder från användningen av begreppet ”autist” har nog inte tagit till sig detta.
Vi mår dåligt
En annan anledning till att använda begreppet ”autist” är att vi som fått våra diagnoser som vuxna inte sällan har känt oss utanför utan att förstå varför. Känslan att fysiskt befinna sig på samma plats som andra människor och ändå känna sig utanför är inte sällan obeskrivligt ångestfylld. Innan diagnosen har vi ofta pendlat mellan hopp och förtvivlan. Har vi kanske haft otur och råkat ut för människor vi inte klickat med? Kommer vi kanske någon gång i framtiden hitta ett sammanhang där vi känner oss hemma? Eller ligger felet hos oss själva? Kanske är det vi som är omotiverade och lata och borde ändra på oss? Eller är känslan av annorlundaskap bara vår egen inbillning? Vi försöker överanpassa oss och tappar helt bort oss själva. Vi mår mycket dåligt.
Diagnosen blir en lättnad
När vi sedan får veta att vi har autism känner vi ofta en mycket stor lättnad och tänker: ”Jaha, anledningen till att jag alltid känt mig annorlunda är att jag är annorlunda på riktigt. Men nu vet jag att det är okej eftersom jag vet nu att jag har autism. Jag är inte ensam för det finns andra som fungerar som jag!” Och när vi sedan läser på om autism och träffar andra med samma diagnos känner vi för första gången någonsin att vi är någon. Vi har äntligen fått en identitet och en känsla av sammanhang. För att betona vikten av en kollektiv autistisk identitet börjar vi kalla oss själva för ”aspergare” eller ”autister” (observera att det finns personer med autism som tar avstånd från dessa begrepp, och det är självklart okej. Nu syftar jag alltså på oss som inte gör det)!
Det gamla tänket finns kvar
Människor som inte själva är autister tänker ofta helt tvärtom än vi autister. Många är nog omedvetet kvar i det gamla tänket då det var skamligt att ha en funktionsnedsättning. Även om personer med funktionsnedsättning inte längre behandlas på samma sätt som under Vipeholmsexperimentens tid är många fast i det gamla tänket där det var önskvärt att vara så normal som möjligt. En funktionsnedsättning var alltid en tragedi. Att någon börjar förknippa sig själv med sin funktionsnedsättning misstolkas därför ofta som att vederbörande är deprimerad och ägnar sig åt självskadebeteenden eftersom hen vill bejaka funktionsnedsättningen istället för att ta avstånd från den.
Får negativa konsekvenser
Omgivningens negativa reaktioner mot begreppet ”autist” kan ibland få mycket negativa konsekvenser. En gång i tiden var jag en ung och nydiagnostiserad autist som blev ledsen över att ständigt få rådet att inte tänka på min autism och att absolut inte referera till mig själv som autist. Diagnosen hade gett mig självkänsla, men ständigt kändes det som att självkänslan togs ifrån från mig genom att jag blev uppmuntrad att ta avstånd från diagnosen. Budskapet fick mig att känna som att autism var en källa till skam istället för stolthet. Det kändes som att jag ständigt fick budskapet: ”Det här med att alla människor är lika mycket värda är bara tomma ord. Man har ett större människovärde och ett bättre liv om man inte har en funktionsnedsättning så lyssna inte på människor som påstår annat. De som påstår att det är okej att ha en funktionsnedsättning säger bara så eftersom det låter fint.”
Inte likadan som andra finnar
Som sverigefinne tycker jag att det är mycket anmärkningsvärt att ingen i Sverige hittills har ifrågasatt mig när jag har kallat mig själv för just finne. Ingen har någonsin sagt: ”Men varför förknippar du dig själv med din nationalitet? Alla finnar är unika individer, och alla finnar gillar inte att bada bastu. Börjar referera dig själv som en person med finskt ursprung och finska som modersmål istället för en finne. Det är mycket trist att identifiera sig med sin nationalitet!” Nej, alla svenskar har istället förstått att när jag refererar till mig själv som finne så menar jag att jag kommer från Finland men att det inte för den sakens skull betyder att jag är exakt likadan som andra finnar. På motsvarande sätt är jag en autist och förknippar mig själv med min diagnos, men det betyder inte att jag är exakt likadan som andra autister.
Vill få samma bemötande
På många orter här i Sverige har vi finnar egna föreningar, egna förskolor, egen tidning, egen nyhetssändning, egen radiokanal och egna äldreboenden, och vi får välja själva om vi vill dra nytta av dessa möjligheter eller inte. Svunna är de tider då vi nationella minoriteter förbjöds att tala våra modersmål. Varför kan inte vi autister få samma bemötande? Det är 2023, men ändå bemöts vi på samma sätt som talarna av de nationella minoritetsspråken på 1960-talet!
Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som är utan betydelse för ämnet eller som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.
Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker
Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.
Senaste svar på alla blogginlägg
Jag fick praktik på praktik, ingen anställning. Klarade inte ens av att vara på Samhall. Gick kurser de ledde till…
Jag har dock det motsatta problemet dvs att jag oftast inte har de kläder på mig som jag trivs bäst…
Bra skrivet, som alltid, men vad jag menade med ”sänka kraven” för andras skull var någonting helt annat. Det kan…
Ja, det sista är verkligen sant. Jag har upplevt skuld, skam, ångest, panikångest, nedstämdhet, smärta, maktlöshet, hopplöshet, stor stress… Jag…
Det låter bra att du har ditt barnbarn Mona🌸
Tack för tipsen! Jag håller helt med dig om att ingen har rätt att kommentera andras kläder, men samtidigt förstår…
Ett tips till dig Paula är att gå uit själv en gång och säg till dem som kommenterar dina kläder.…
Ja de gör jag. Reser jag flyger jag och tar tåget om de är i Sverige. Åker taxi till flygplatsen…
Jag tror inte att jag känt skam särskilt ofta men däremot skuld. Jag känner ingen skam om andra människor uppmärksammar…
Jag känner igen mig i att andra kan tycka att en autist ska sänka kraven vad gäller hens specialintressen. De…
Wow, helt otroligt att du orkar gå en hel mil ut till köpcentrat! Jag tycker inte att det är kul…
Jag har först nyligen lärt mig att känna skillnaden mellan ångest och skam. Oftast känner jag även skillnad mellan skam…
Just frasen ”sänka kraven” får det att gå runt lite huvudet på mig för det kan betyda så många olika…
Själv tycker jag mycket om den typen av miljöer. Jag tycker det är jätteroligt att shoppa. Jag kan gå en…
Hej Mona Låter som du har självinsikt och förstår vad dina nedsättningar gör för dig. Sunt att hoppa bilkörning och…
9 svar på ”Jo, jag vill visst förknippas med min diagnos”
Ditt skrivna ord sätter verkligen hufvudet på den berömda spiken!
Jag kan bara hålla med! Du beskriver exakt det som jag känner 🙂
Tack Mikael! Roligt att du känner igen dig! 🙂
Mycket bra skrivet!
Det känns så svårt för mig att få folk runtomkring mig att förstå att mina diagnoser inte är en sjukdom som man botar med lite vila och medicin, utan dom är något jag är. Jag är en autist med add. Diagnoserna går inte att tänka bort eller gömma undan, dom är där hela tiden, på gott och ont, en del av mig. Det är jobbigt att försöka få folk att förstå det bara, och jag är så trött på att försöka förklara. Det finns liksom 0 energi till det, och då känner jag bara för att skita i allt och sluta prata med folk. Det är så frustrerande.
Skönt då att veta att man kan komma hit och läsa, förstå och känna sig förstådd, och inte känna sig ensam i det hela. Jag lär mig så mycket av att läsa dina inlägg, så återigen: Bra skrivet!
Jag är kvinna.
Jag med!
Tack Paula att du skriver så klokt och lite så som jag tänker och är, det ger mig kraft!
Tack Nina, roligt att du gillar blogginlägget!
Jag skulle vilja kalla mig ”Autist” oftare. Men ibland känns det som jag inte vill sätta igång ifrågasättanden eller nyfikenhet hos andra bara och då anpassar jag mig och säger, tyvärr, ”jag har autism” för att det fortfarande är mer ”lättsmält” för den stora massan. Då kan interaktionen fortgå smidigare och vi kan gå till A direkt är mina erfarenheter men det känns sådär varje gång. Tycker det är svårt.
Jag förstår att det kan vara jobbigt att bli ifrågasatt för det kan leda till en längre diskussion. Jag skulle nog också säga ”jag har autism” om jag misstänkte att min samtalspartner inte skulle gilla begreppet och personkemin mellan mig och personen inte klickade. Då skulle jag vilja bli klar med samtalet så fort som möjligt utan vidare diskussioner, och i det läget skulle jag nog undvika begreppet ”autist”.