Kategorier
Läsarfrågor

Hur kommer det gå för min dotter med jobbsökande?

Mamma Mu frågar

Hur har det funkat för dig att söka arbete? Vår dotter e precis inskriven på arbetsförmedlingen, vi har även ansökt om aktivitetsersättning, men som vi troligtvis får avslag på.

Paula svarar

Personligen hade jag det väldigt svårt med jobbsökande, och under perioder behövde jag leva på ekonomiskt bistånd, tidigare kallat för socialbidrag. Med detta sagt hoppas jag verkligen inte att du upplever mitt svar som nedslående. Att det var svårt för mig måste inte betyda att det kommer att bli likadant för din dotter. Vissa autister har haft relativt lätt att hitta jobb, men sedan vet jag tyvärr även fall där autisten inte hittar ett jobb trots att det gått 15 år! Så det där är väldigt olika.

Är begränsad på arbetsmarknaden

En begränsning jag har på arbetsmarknaden är att jag har en ytterst ojämn begåvningsprofil i kombination med begränsad mängd ork och specialintressen. Detta har till följd att jag endast orkar ha ett jobb där jag får syssla med ett specialintresse och inte har arbetsuppgifter som jag har alltför svårt för. Orkar man inte jobba med annat än med ett specialintresse och detta specialintresse ligger inom ett område där det är mycket svårt eller nästintill omöjligt att få ett jobb blir det mycket svårt på arbetsmarknaden, men därmed inte sagt att din dotter har samma problem som jag!

Fanns ett enda jobb jag skulle klara av

Själv hade jag länge vetat med säkerhet att om jag överhuvudtaget skulle arbeta så skulle det enda jag skulle kunna jobba med vara att föreläsa om autism. Därför gick jag en tvåårig informatörsutbildning på Ågesta Folkhögskola där jag läste till aspergerinformatör. När jag började på utbildningen visste jag att utbildade autismföreläsare skulle ha det mycket tufft på arbetsmarknaden på grund av nästintill obefintligt utbud på arbetsplatser och stor konkurrens, men jag gav det en chans. Efter att jag var klar med utbildningen marknadsförde jag mig själv väldigt länge och ihärdigt! Egentligen var min ursprungliga plan att ansöka om sjukersättning och ha föreläsningarna som extraknäck, men eftersom jag inte fick det satsade jag på föreläsandet.

Egna uppdrag var ett krav

Det som gjorde det svårt för mig var att det knappt fanns företag som var intresserade av att anställa en autismföreläsare, och de få som fanns ville att jag skulle ha tillräckligt många egna föreläsningsuppdrag och egna kunder så att det skulle vara ekonomiskt lönsamt för dem att anställa mig. Jag minns när jag satt på anställningsintervju hos min nuvarande arbetsgivare, och den dåvarande chefen räknade på hur många egna uppdrag jag hade haft under de föregående åren och hur mycket jag hade tjänat på mina föreläsningsuppdrag varje månad i genomsnitt (jag hade dittills föreläst i egen regi!) för att fatta ett beslut om de skulle ha en ekonomisk möjlighet att anställa mig eller inte.

Hon kan ha det lättare

Tack och lov fick jag alltså en anställning tack vare att jag hade väldigt många egna uppdrag och kunder, men det tog 8 år från det att jag började läsa till autismföreläsare till att jag fick en fast heltidsanställning som föreläsare, och det var som sagt otroligt energi- och tidskrävande för mig att försöka klättra mig uppåt i föreläsarkarriären. Jag hade absolut inte orkat göra samma sak idag! Om din dotter till skillnad från mig skulle kunna tänka sig att ha ett anpassat vanligt förekommande arbete, exempelvis att arbeta på en förskola, butik, restaurang, bibliotek, lager, café eller ett liknande ställe finns det en stor chans att hon kommer att ha det betydligt lättare än jag!

Vill hon ha aktivitetsersättning eller ej?

Mitt tips till er är att fundera över om hon i första hand vill ha aktivitetsersättning eller inte. Om hon är arbetssökande och aktivt uttrycker att hon skulle klara av att arbeta om hon bara hittade ett anpassat jobb kommer hon anses ha arbetsförmåga och er ansökan kommer med största sannolikhet att avslås. Vill ni ha aktivitetsersättning är det viktigt att ni skaffar ett bra läkarutlåtande där det tydligt framgår att hon under minst ett år inte kommer att klara av att arbeta alls, inte ens på ett anpassat arbete.

Ta hjälp av en SIUS-konsulent

Om ni istället vill satsa på ett jobb föreslår jag att ni tillsammans kartlägger hennes intressen och styrkor (jag har personligen aldrig fått hjälp av dessa typer av tester, men vissa tycker att de är jättebra!) Var tydlig med vilka arbetsuppgifter hon absolut inte klarar av och vilka anpassningar som kommer att krävas för att hennes arbetssituation ska fungera. Ta gärna hjälp av en SIUS-konsultent på Arbetsförmedlingen!

Snälla, hjälp mig att sprida budskapet genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X (f.d. Twitter), WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Jag har fått höra av Habiliteringen att för personer med funktionsnedsättning finns det stipendier att söka för att köpa diskmaskin.

  2. Det där låter ändå helt i sin ordning Banco. Du har ju ett system som fungerar för Dig, det är…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

4 svar på ”Hur kommer det gå för min dotter med jobbsökande?”

Hej!
Hur funkar det med ersättning om man klarar att jobba deltid? Går det att få aktivitetsersättning på deltid så man kan försörja sig på en hel ”lön”?

Det går alldeles utmärkt! Man kan ha aktivitets- eller sjukersättning 25%, 50%, 75% eller 100%. Det innebär att man exempelvis kan jobba 25% och ha aktivitets- eller sjukersättning 75%. Förutsättningen för detta är att det står i läkarutlåtandet att man endast klarar av att arbeta deltid och att Försäkringskassan godkänner detta.

Svara

Det är viktigt att ta reda på hennes styrkor och svagheter för att hitta ett passande yrke. Ni kan även ta hjälp av en SIUS-konsulent på Arbetsförmedlingen, helst en SIUS-konsulent som är specialiserad på din dotters diagnoser.

Just det, SIUS-konsulent heter det visst och det var det jag menade att de skulle ta hjälp av! Jag ändrar stavningen i blogginlägget, det var jag som skrev fel!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *