Kategorier
Läsarfrågor

Hur hittar jag en bra psykolog i Stockholm?

Helen frågar:

Hej Paula,

Min vuxna lillasyster har asperger och fick sin diagnos i 25-årsåldern. Hon har kämpat med depression och ångest hela livet. Jag försöker hitta en bra samtalskontakt/psykolog till henne i Stockholm då det är svårt att få den typen av hjälp via den offentliga vården. Vänder mig till med frågan om du via ditt engagemang inom detta område har kommit i kontakt med en psykolog eller viss mottagning som du kan rekommendera oss att testa.

Tack!
Mvh
Helen

Paula svarar:

Hej Helen!

Tack för din fråga. Jag beklagar verkligen att din lillasyster mår dåligt, och jag vet av erfarenhet att det är jättesvårt att få hjälp via den offentliga vården! Och lyckas man få hjälp via psykiatrin får man oftast bara prata med en psykolog ett begränsat antal gånger vilket sällan är ett alternativ när man behöver en kontinuerlig samtalskontakt.

Samtalskontakt via vuxenpsykiatrin

Jag vet faktiskt vissa som har fungerande samtalskontakter på vuxenpsykiatrin, men ifall man behöver långvarigt stöd är det oftast en undersköterska man får prata med, inte en psykolog. Har ni försökt få hjälp för henne via vuxenpsykiatrin? Har ni tur kan ni kanske hitta en riktigt bra samtalskontakt även om sköterskor såklart inte har samma utbildning som psykologer.

Studenter erbjuder gratis terapi

Jag vet inte om du läst mitt tidigare blogginlägg om hur man kan hitta en psykolog som är kunnig om asperger/autism, men det inlägget hittar du här! Som jag skrev i inlägget går det att kontakta psykologstudenter på Stockholms universitet ifall man behöver terapi, men då måste man tyvärr vara okej med att terapisessionerna blir filmade då de sker i utbildningssyfte. Men i gengäld behöver man som patient inte betala någonting.

Cereb har kunskap om autism

Jag har själv gått till Cereb varje gång jag behövt gå till en autismkunnig läkare, men då har jag tyvärr fått betala ur egen ficka. På deras hemsida framgår att de även erbjuder psykologisk behandling, men jag har aldrig träffat någon som gått i terapi hos dem så jag kan tyvärr inte uttala mig om vad de kan erbjuda för stöd och behandling. Men det kan vara värt att kontakta dem och kolla upp det!

Hoppas någon annan bloggläsare kan kommentera ifall någon har andra tips!

Klicka här för att kommentera eller fråga om det här inlägget!

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga om ett helt annat ämne. Ni hittar tidigare läsarfrågor här.

Jag kommer inte publicera kommentarer/frågor som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig på min hemsida.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Ett svar på ”Hur hittar jag en bra psykolog i Stockholm?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.