Kategorier
Läsarfrågor

Hjälp, jag isolerar mig och har problem med tvång

Dari frågar

Jag ramlade i akut ältande/tvång samma tankar/isolering hemma och bråkar med vården (kaos, kötider, oprofessionalism och annat) hur tar jag mig därifrån? Väldigt akut, tackar för möjligt hjälp om det finns råd.

Paula svarar

Jag beklagar din situation. Om jag förstår dig rätt så vill du bli av med tvånget, bryta isoleringen och lösa problemen med vården. Jag vet inte riktigt vad vården har gjort för fel som gjort dig missnöjd, men om du anser att du fått felaktig vård kan du kontakta Patientnämnden. Om du istället upplever att vårdpersonalen inte förstår dig kan du testa att byta till en annan mottagning. Om kötiderna är för långa kan du även söka vård i en annan region. Om du inte orkar föra din egen talan och behöver någon som kan du kontakta ett personligt ombud alternativt ansöka om en god man som bevakar dina rättigheter.

Många blir hjälpta av medicin

Vad gäller OCD så finns det medicin som många OCD-patienter blir hjälpta av, och medicinen kan även kombineras med KBT. Vid psykisk ohälsa är det även bra att se över sin livsstil och se till att äta nyttigt, röra på sig och sova ordentligt. Att t.ex. komma ut på en promenad i dagsljus kan förbättra ens mående även om det vid allvarlig psykisk ohälsa sällan räcker med promenader utan livsstilsförändringarna måste ofta kombineras med medicinsk behandling. Dessutom vet jag att det ofta är lättare sagt än gjort att förändra sin livsstil och sova bra när man lider av allvarlig psykisk ohälsa.

Du kan ansöka om stöd

Vad gäller isoleringen så låter det som att du inte trivs med att sitta isolerad hemma. Jag vet inte hur du skulle önska att ditt liv såg ut, men om du anser dig ha en arbetsförmåga kan du kontakta Arbetsförmedlingen och be om hjälp med att hitta ett jobb som passar dig. Om du har en funktionsnedsättning kan du få stöd av en SIUS-konsulent. Om det inte är aktuellt med arbete så kan du, om du har autism, ansöka om daglig verksamhet enligt LSS. Du kan även ansöka om en kontaktperson som du regelbundet hittar på fritidsaktiviteter tillsammans med.

Lycka till, jag hoppas att det ordnar sig för dig!

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.