Kategorier
Läsarfrågor

Har vi med autism svårt att känna mättnadskänsla?

Mättnadskänsla frågar

Jag är 24 år gammal och har autism.
Jag har lite till ingen mättnadskänsla, har hört att det är väldigt vanligt för oss med autism att ha svårt med basala signaler som hunger, törst och sånt. Stämmer det verkligen och vad kan jag göra åt saken?

Paula svarar

Jag vet inte hur vanligt det är rent statistiskt att vi med autism har svårt att känna mättnadskänsla, men enligt min erfarenhet är det relativt vanligt. Vissa autister har istället ett motsatt problem: de har precis som du skriver svårt att känna hunger och törst medan andra har svårt att känna mättnadssignaler.

Kan bero på annorlunda perception

Ovanstående bottnar sig troligen i något som Gillberg kallar för perceptionsstörningar som innebär att vi med autism inte sällan uppvisar annorlunda reaktioner mot sinnesförnimmelser. Psykologiforskaren David Groome skriver i sin bok Kognitiv psykologi att människan enligt vissa forskare minst har så många som 21 sinnen och troligen många fler! Förutom att människan genom sinnen bearbetar information från sin omgivning (t.ex. syn och hörsel) informeras hon även via sinnen om tillståndet i sin egen kropp (t.ex. kyla, smärta, hunger och mättnad), skriver Groome. Att vi autister kan ha svårt att känna hunger och mättnad kan alltså helt enkelt ha med vår annorlunda perception att göra!

Vi har svårt att fokusera på flera saker

Problemet kan även ha att göra med att vi autister kan ha svårt att koncentrera oss på flera saker åt gången: för att vi ska kunna lyssna på någon och faktiskt ta in vad vederbörande säger kan det vara omöjligt för vissa av oss att bibehålla ögonkontakt samtidigt. Inte sällan klarar vi nämligen av att endast fokusera på ett sinnesintryck åt gången. På motsvarande sätt skulle det kunna vara så att om vi är upptagna med något annat orkar vi inte alltid känna efter om vi är hungriga eller mätta.

Bra att äta fokuserat och långsamt

Vad man kan göra åt svårigheter i att känna mättnadskänslor beror lite på vad problemet beror på. Har man svårt att känna mättnad på grund av att man fokuserar på andra saker samtidigt kan ett bra tips vara att endast koncentrera sig på ätandet. Detta är något som på engelska kallas för mindful eating. Viktigt vid mindful eating är också att äta långsamt då det kan ta tid innan mättnadskänslan kommer. Du kan också fundera på om du har lättare att känna mättnadssignaler när du äter ensam jämfört med när du äter tillsammans med andra människor. När man äter tillsammans med andra förväntas man ju ofta socialisera samtidigt vilket kan ta energi av oss autister och därmed ta bort fokus från ätandet.

Sjukvården kan hjälpa

Om problemet däremot grundar sig i en perceptionsstörning kan det vara bra att vända sig till habiliteringen (förutsatt att man har sådan där man bor) alternativt en dietist. Jag vet inte om du läste mitt svar på en tidigare läsarfråga, men i det gav jag och en bloggläsare frågeställaren tips om att börja använda en matvåg. Viktigt vid användningen av en matvåg är att äta tillräckligt stora portioner och att se till att förse kroppen med alla näringsämnen den behöver. Grundar sig avsaknaden av mättnadssignalerna på perceptionsstörningar rekommenderar jag starkt att be sjukvården eller habiliteringen om hjälp!

Klicka här för att kommentera eller fråga om det här inlägget! Jag kommer inte publicera kommentarer/frågor som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga om ett helt annat ämne. Ni hittar tidigare läsarfrågor här.

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig på min hemsida.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

4 svar på ”Har vi med autism svårt att känna mättnadskänsla?”

För statistiken. Jag har en son med autism och han har hela sitt liv (är 12 år nu) haft svårt att känna om han är törstig och om han är hungrig. För honom räcker det heller inte med att påminna att han ska dricka utan man behöver konkret räcka honom ett glas med dryck.

Jag har hört liknande historier från andra föräldrar! Vissa barn med autism kan också ha svårt att känna när det är dags att gå på toaletten, och de känner inte det förrän det blir riktigt akut.

Svara

”Känslan av hunger och mättnad kan vara mindre utvecklad hos en del personer med autism. Det kan vara att man har svårt att identifiera och tolka dessa signaler. Om man får dricka mycket mellan måltiderna kan det bli ännu svårare att känna hunger. Att hålla på någorlunda regelbundna mattider, oavsett om personen är hungrig eller inte, blir då en viktig uppgift för omgivningen.”
https://www.autismforum.se/stod-och-insatser/vardagsfardigheter1/mat-och-atande/

Tack dr. Blom, superbra tips! Jag håller med om att regelbundna måltider kan hjälpa. Själv gick jag också efter klockan förut när det gällde måltiderna. När andra tyckte att det var tvångsmässigt från min sida funkade den strategin utmärkt för mig!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

paulatilli.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse, genom att använda paulatilli.se godkänner du det.  Information om cookies

Copy link
Powered by Social Snap