Kategorier
Läsarfrågor

Har många med autism onödiga studielån?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Kaninen frågar

Jag har skrivit innan och då handlade det om mina rädslor för vad man får göra (och inte) när man har sjukersättning. Eftersom jag har full sjukersättning nu (vilket jag är djupt tacksam över) har jag även ansökt om avskrivning av studielån till CSN. Enligt dom uppgifter jag har hittat så uppföljer jag kraven för avskrivning och kommer vid senare tillfälle förhoppningsvis äntligen att få slippa betala månad efter månad, år efter år trots år av sjukskrivning redan med minimiersättning. Men vi får se.

Hur som helst. Något som jag vill fråga om är om det är vanligt när man har autism att man drar på sig onödiga studielån genom livet som en slags källa till inkomst? (Istället för jobb eftersom jobb oftast kräver mentalt mer, iaf hos mig). Jag har länge varit lite frustrerad på CSN och deras regler att dom tillåter alltför unga människor att så enkelt ta ett studielån som många gånger INTE leder någonvart. Jag är utbildad inom ett yrkesprogram som jag inte ångrar, varför jag inte ångrar det är för att det ledde till ett färdigt arbete. Däremot gick jag mängder av sk strökurser på universitet/högskolor som verkligen inte ledde någonvart men där skolorna formulerat kurserna som ”användbara”.

Jag vet att man inte ska skylla allting på sin diagnos men jag vågar påstå att man ibland inte alltid är så medveten om vad man gör utan tror på vänner omkring sig som på den tiden ifrågasatte mig varför jag inte studerade med CSN som dom gjorde, eftersom det var så ”förmånligt och bra”. Dom fick det att låta som jag var knäpp och paranoid som var livrädd för att dra på mig studieskulder (vilket nu i efterhand visade sig vara rätt). Dom fick mig att tro att dom skulderna skulle vara mycket små och lätta att betala tillbaka (det var dom inte).

Jag vet att många har säkert fullständig koll på vad dom gör unga som gamla, men jag tror inte jag är ensam om att vaggas in i falsk trygghet när det kommer till CSN och dom studieskulder som dom så lättvindigt betalar ut till väldigt unga oftast vilsna personer. Jag önskar att strökurserna som inte leder någonvart var rena betalkurser istället så att man inte hamnar i ett sånt läge som jag var i (och väldigt många andra). Något jag förfasas över är tex dom som blivit beviljade sjukersättning på 50%-75% och ÄNDÅ måste fortsätta betala till CSN trots att deras inkomst troligtvis kommer ätas upp av CSNs återbetalningskrav. Jag vet att man kan ansöka om nedsättning men det beräknas till vad du tjänar så tjänar du dåligt kommer du ändå att få betala. Den enda som slipper är den som går på socialen, men det är dom enda som gör det. När jag var sjukskriven utan arbete så fick jag ÄNDÅ betala till CSN varje månad under flera års tid.

Förstå mig rätt, det ÄR fint att vi i Sverige har CSN där vi kan utbilda oss och läsa vad vi vill, men det är inte fullt så oskyldigt och enkelt som det ser ut. Nu hade jag bara det som lån och har aldrig haft ”riktiga skulder” vilket jag är glad över, men vanligtvis har ju folk i allmänhet husskulder, bil och allt sånt också. Det måste vara extra tufft för andra med autism som kanske inte orkar att läsa vidare på en påbörjad kurs eller program och hamna i den fälla många hamnar i där det inte leder någonvart. Eller är det bara jag som hade dålig koll?

Paula svarar

Då jag inte har någon statistik om hur vanligt det är att personer med autism drar på sig onödiga studielån vill jag inte uttala mig om några siffror. Med detta sagt har jag haft liknande undringar som du. Vissa med autism älskar att planera sina liv in i minsta detalj och vågar därför aldrig ta några risker om de inte är säkra på konsekvenserna. Därför misstänker jag att vissa med autism kan vara mindre benägna att ta studielån än den övriga befolkningen, men jag kan självklart ha fel. Men sedan finns det andra autister, särskilt de med andra samtida diagnoser, som har stora planeringssvårigheter och inte förstår konsekvenserna av sitt handlande, och den gruppen kan säkert dra på sig onödiga lån. Dessutom misstänker jag precis som du att vissa autister läser strökurser med CSN som inkomstkälla eftersom det kan vara betydligt mindre energikrävande att orka plugga intressanta kurser än att jobba i samma omfattning.

Vi finnar är ofta försiktiga

Jag kan ha fel, men jag har fått bilden att ni svenskar rent generellt är mer benägna att ta lån än vad vi finnar är. Ni lever mer för dagen än vad vi gör, på gott och ont, och tänker inte lika mycket på framtiden vilket såklart inte alltid måste vara fel. Men ända sedan barnsben har jag fått lära mig av mina föräldrar att OM jag överhuvudtaget någon dag ska ta studielån så måste jag i så fall läsa ett program som leder till en yrkesexamen där det inte är alltför svårt att få ett någorlunda välbetalt jobb så som civilingenjör, läkare, psykolog, jurist eller liknande. Hade jag inte haft en funktionsnedsättning hade jag möjligtvis även kunnat tänka mig att ta studielån för yrkesexamina som lärare, arbetsterapeut eller liknande om jag verkligen hade drömt om att arbeta inom dessa yrken.

Har inte dragit på mig studielån

Däremot hade jag aldrig vågat ta studielån för program eller kurser som leder till generella examina som t.ex. folkhälsovetare, genusvetare, beteendevetare o s v och ännu mindre för strökurser för det är inte säkert att generella examina och ännu mindre strökurser leder till akademiska jobb. Av denna anledning har jag inte dragit på mig studielån, men jag vet såklart inte hur jag hade resonerat kring lån och skuldsättning om jag hade varit uppvuxen i Sverige. Hade jag varit uppvuxen här är det inte alls omöjligt att jag hade haft en lika lättsam inställning till livet som ni svenskar har.

Alla borde få information

Jag tycker att alla med funktionsnedsättning borde informeras om vad skuldsättning innebär. Jag skulle aldrig avråda någon från att ta CSN-lån för strökurser eller generella examina om personer verkligen pluggade något hen brann för och var medveten om de eventuella konsekvenserna (d v s att hen kanske aldrig kommer att hitta ett yrke som motsvarar hens utbildning). Däremot är det väldigt tråkigt om många autister pluggar intressanta strökurser i flera år i syfte att kunna försörja sig själva, och när CSN-dagarna är slut måste de ut i arbetslivet. Då kan de plötsligt upptäcka att det inte går att hitta ett jobb där dessa strökurser kommer till användning samt att de inte ens orkar jobba på heltid. Så länge man inte läser ett svårt program som t.ex. civilinjengör kan det nämligen vara betydligt lättare att plugga på heltid än att arbeta heltid! Och dessa autister känner inte alltid till detta utan de utgår från att eftersom de orkat plugga på heltid så kommer de också att orka jobba i samma omfattning.

Vissa hamnar i fattigdom

De autister som läst strökurser kan ibland hamna i yrken som lokalvårdare eller diskare. Och även om de inte skulle orka arbeta på heltid måste dessa autister oftast ändå betala tillbaka till CSN varje månad precis på det sätt du beskriver. Jag tycker som sagt att samhället borde bli bättre på att informera autister om detta! Som jag nämnde tidigare tycker jag inte att det alltid måste vara fel att ta studielån för strökurser så länge man gör ett informerat val. Vissa autister kan tycka att det är roligt och lärorikt att plugga strökurser, och sådant kan inte alltid mätas i pengar. Andra autister kan komma från rika familjer där föräldrarna har möjlighet att stötta autisten ekonomiskt om det skulle köra ihop sig med återbetalningen. Men jag tror att det finns många autister som ångrar att de tagit CSN-lån för strökurser och som hamnat i fattigdom p.g.a. att de aldrig fick korrekt information!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Köp min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

9 svar på ”Har många med autism onödiga studielån?”

Tack för ditt svar Paula. Vi verkar ha väldigt liknande uppfattningar om detta och det hade varit intressant att se statistik om det stämmer. Beträffande finnar vs svenskar kan det säkert stämma. Det känns inte som det stämmer med mig personligen och min egen familj dock, eftersom ingen av dom har dragit på sig onödiga studielån precis som du, men även att jag själv var skeptisk i så många år och egentligen inte ville. Men den typiska svensken har generellt mycket lån, hus, bil, t.om möbler ibland och studielån. Min familj hade inga lån alls så jag kände nästan en viss skuld att utnyttja CSN, men vad gör man när man måste? Kanske är det så att gemene man tycker att studielån i förhållande till dom ANDRA lånen är så mycket mildare och därför har många en så skev syn på det? Jag misstänker att så är fallet. Precis som du säger borde autister och egentligen alla med funktionsnedsättning få en förklaring vad en skuld innebär samt hur snabbt den faktiskt börjar växa. Det och räntor. Jag önskar att det fanns nästan som en varningstext på alla strökurser där ute ”tänk på att du bara X% chans att utnyttja denna kurs i framtiden” men då skulle förstås många skolor slå igen.

Du kan ha rätt i att många kanske inte tycker att det låter allvarligt med studielån eftersom många även har massor av andra lån med sämre villkor! Jag minns när jag i 20-årsåldern pluggade 4 veckor på en språkskola i Rom och jag hade sparat, snålat och jobbat massor av extratimmar under det senaste året för att ha råd med dessa 4 veckor (det är nämligen dyrt att plugga på en utländsk språkskola). Jag var förvånad när jag upptäckte att språkskolan var full av svenskar (jag bodde i Finland på den tiden och hade aldrig bott i Sverige) som berättade att de skulle plugga på skolan en hel termin!! Jag undrade om alla svenskar var miljonärer eller hur det kom sig att så många svenskar hade råd att plugga där så länge med tanke på att skolan tog dyra kursavgifter. Men det visade sig att svenskarna tog CSN och hade alltså skuldsatt sig. Jag var väldigt förvånad för den språkskolan pluggade man på liksom på skoj för det var ingen yrkesutbildning. Jag tyckte att det var modigt av svenskarna att våga skuldsätta sig för språkstudier som inte gav något yrke. På den tiden hade jag ingen aning om att det var vanligt i Sverige att ta lån för strökurser och att de svenskar jag hade träffat i Rom inte var ovanliga!

Jag håller med dig om att det hade varit bra om studenter hade varnats för att skuldsätta sig för strökurser. Men universiteten kommer aldrig att varna någon eftersom de behöver studenter! De marknadsför sig för att låta attraktiva så att så många som möjligt kommer att vilja söka till deras kurser.

Svara

”Det måste vara extra tufft för andra med autism som kanske inte orkar att läsa vidare på en påbörjad kurs eller program och hamna i den fälla många hamnar i där det inte leder någonvart. Eller är det bara jag som hade dålig koll?”

Jag tror inte att du har dålig koll. CSN riskerar nog att bli en skuldfälla för många personer med Aspergers syndrom. Aspergers syndrom är överrepresenterat hos de som påbörjar universitetsstudier och hos de som avbryter universitetsstudier. I ett samhälle där hög utbildning är viktigt för att kunna få ett passande arbete och i förlängningen uppleva god livskvalitet är inte lösningen att avstå högre studier. Tvärtom är lösningen att universiteten anpassar undervisningen till studenter med NPF-diagnoser. Se t ex Rusta-projektet för exempel: https://www.arvsfonden.se/projekt/alla-projekt/projektsidor/rusta—ratt-utvecklat-stod-till-studenter-med-asperger

I grund och botten beror autisters svårigheter i utbildningssystemet på att det svenska skolsystemet diskriminerar pojkar och personer med NPF-diagnoser och att många lärare är dåliga (ointelligenta, okunniga och oambitiösa). Hårt men sant.

En anledning jag ej ville plugga, var rädd att inte lyckats och i stället ha skulder, jag ville gå språkkurs i Nya Zeeland som gammal , men är rädd de påverkar min sjukersättning.
Fick ej vara volontär

Tyvärr är det svårt att plugga utomlands om man har sjukersättning. Man kan såklart ansöka om att få sjukersättningen vilande under tiden man pluggar, men då får man vara utan sjukersättning under tiden man pluggar.

Svara

Jösses. Såg det här nu på grund av nya kommentarer.

Det här är något jag har haft anledning att tänka på. Jag betalar tillbaka på alldeles för höga studielån. Så här i efterhand inser jag att det var idiotiskt, men som sagts tidigare kändes det som ett sätt att få ekonomin att gå ihop utan att krascha – när det inte gick att få fungerande jobb (utan att förstå varför, mkt sen diagnos här). Och efter ett tag var det ”jag kommer ändå aldirg att kunna betala tillbaka allt det här, så jag kan lika gärna studera/låna lite till”.

Jag är numera extremt högutbildad (inklusive oavslutade forkarstudier) och kan inte arbeta med det jag utbildade mig till. Jag tror inte att jag kan få avskrivning, för jag lyckades växla till annat jobb innan den slutgiltiga kraschen som ledde till sjukersättning, så jag har hyfsat hög inkomstrelaterad sjukersättning. Så det är bara att betala.

Men vilket slöseri. Både med den begåvning jag faktiskt hade, men som skulle ha krävt anpassningar, och med samhällets resurser.

Jag är inte säker på var skulden ligger. Jag hade inte förutsättningarna för att inse att jag inte skulle kunna jobba med det jag utbildade mig för, men å andra sidan – vem skulle ha kunnat förutse det när det varken jag eller andra kände till att jag var autist?

Livet, helt enkelt.

Jag tror du sätter ord på många högfungerande autisters erfarenhet av utbildningssystemet och arbetsmarknaden, Anna. Tack!

Så tråkigt. Jag har väll alltid varit rädd att låna och vela ha skulder, tur är nog de hade inte ens haft ork, har fullt gymnasium och nån enstaka kurs på universitetet som jag slapp låna för, kan nog vara den uppfostra jag fick också att vara i skuld, varken för människor eller staten

Så jobbigt! Jag förstår att det känns surt för dig att behöva betala tillbaka lånet när du inte kan arbeta med det du utbildat dig till. Vem vet, kanske hade du haft andra förutsättningar om diagnosen hade kommit tidigare. Då hade din arbetsplats och din studiesituation kanske kunnat anpassas efter dina behov om du hade haft tur. Men när en krasch kommer kan det vara sent för kroppen har redan sagt ifrån.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *