Karolinska Institutet har gjort en ny studie där de har undersökt vad för möjligheter och utmaningar det finns för personer med autism, adhd, språkstörning och dyslexi i arbetslivet. Hela 15% av unga vuxna har någon av dessa diagnoser, och arbetslösheten bland gruppen är hög. Studien som publicerades i Human Resource Management byggde på 78 internationella studier samt intervjuer i Sverige. Den ansvarige för studien var professor Sven Bölte.
Superviktigt med bra arbetsmiljö
Resultatet visade att anställda med funktionsnedsättning kan gynnas av mentorskap och yrkesvägledning där yrkesvägledaren matchar den funktionsnedsatte med lämplig arbetsplats. Mentorskap och handledning kan också hjälpa den funktionsnedsatte att behålla sin anställning, dock är dessa typer av insatser ovanliga idag. Sven Bölte konstaterar att även om anställda med diagnoser kan behöva ökade kunskaper om företagskulturen och arbetsuppgifterna så får man inte heller glömma att vända på perspektivet och prata om arbetsmiljö: arbetsmiljö och andras attityder gör stor skillnad! Arbetsgivarna behöver också ökad kunskap om olika diagnoser.
Fick mig att må dåligt
En tillgänglig arbetsplats tar hänsyn till sensorisk överkänslighet och försöker vara flexibel med arbetstiderna och deadlines, enligt Bölte. Cheferna och kollegorna måste ha tolerans för mångfald och acceptera att den anställde kanske bara i vissa mån vill delta i sociala aktiviteter eller helt väljer att avstå, menar han. Och jag är så glad att Bölte tog upp detta för det är så viktigt! Jag har tidigare fått höra att företag inte bara anställer människor för att utföra arbetsuppgifter utan det sociala är lika viktigt. Bidrar man inte till det sociala kan arbetsgivaren lika gärna anlita bemanningsföretag för att utföra de uppgifter som behöver utföras. Och det gav mig dåligt samvete för jag har ju autism och orkar inte bidra till det sociala på det sätt som förväntas.
Gillar tillgänglighet och frivillighet
Äkta mångfald betyder inte påtvingad inkludering, det vill säga att alla anställda ska tvingas delta i sociala aktiviteter bara för principens skull (enligt min erfarenhet används begreppet inkludering ofta i syfte att utöva tvång, och därav bloggrubriken). Vad ska man med mångfald till om det i slutändan betyder att alla måste vara likadana? Jag tycker överhuvudtaget inte om begreppen ”inkludering” och ”delaktighet” för de kan bädda för missförstånd. Alla, bland annat jag själv, vill inte vara inkluderade och delaktiga på det sätt som många tror. Jag föredrar begreppen ”tillgänglighet” och ”frivillighet”. På en tillgänglig arbetsplats behöver ingen vara exkluderad mot sin vilja, och frivillighet betyder att alla får välja om man vill vara socialt delaktig eller ej!
Är väldigt nedbrytande
Jag tror att människor utan autism kan ha svårt att förstå hur nedbrytande det kan vara för en autist som uppfyller diagnoskriteriet avsaknad av intresse för jämnåriga att bli tvingad till social delaktighet. Jag blev utsatt för mobbning under min uppväxt och blev utstött. Och senare i livet har jag varit med om att bli tvingad till ofrivillig social delaktighet. Många har blivit förvånade när de fått höra att jag led mindre av psykisk mobbning och utstötning än vad jag lidit av ofrivillig social inkludering. Det beror på att ofrivillig social inkludering tar väldigt mycket energi av mig och skapar stor press. Utstötning och mobbning var förvisso inte alls trevligt, men det påverkade mig inte i samma utsträckning som ofrivillig inkludering!
Det är äkta mångfald
Jag tror att samhället skulle tjäna mycket mer på att skapa tillgängliga arbetsplatser som präglas av äkta mångfald. Och inte tillgängliga à la: ”Alla anställda med funktionsnedsättning ska träna på sina svårigheter och utmana sig själva socialt för en inkluderande arbetsplats kan inte låta vissa anställda vara socialt utanför” utan med mottot: ”Låt alla vara som de är och tilldela anställda med funktionsnedsättning arbetsuppgifter de är duktiga på och trivs med, och det sociala är frivilligt.” En arbetsplats som kallar sig ”inkluderande” måste acceptera att inte alla vill vara inkluderade på det sätt som de tror. Det är äkta mångfald!
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.
Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
Det behövs nog mer rättsfall angående detta, det finns inget i lagtext eller praxis som säger att en aktivitet ska…
Tack Paula! Ja det stämmer att jag fyllde år igår 😊
Tack! 🙂
Vad tråkigt att din läkare också kommer att sluta! 🙁 Jag håller med dig om att många läkare kan vara…
Jag tänkte faktiskt skriva ett blogginlägg om ämnet någon gång! Jag fick diagnosen ifrågasatt nyligen och då sade jag inte…
Bra sagt, Paula.
Jag har inte sagt emot dig. Ja visst är det bra att det finns många kvinnor på sådana utbildningar eller…
..”för att psykiatriker (ej psykologer) i vissa fall inte klarar läsa och bedöma personerna rätt” skulle det stå:)
Tack Paula! Nu slutar min läkare också i januari, självklart! Visst, hon är ju ”bara” underläkare och hoppat in för…
Jag skulle önska att folk rent allmänt kunde sluta ha krav på andra och bara behålla de till sig själva.…