Kategorier
Läsarfrågor

En fråga om att känna skamkänslor vid autism

Förälder frågar

Jag undrar om du under livet ofta har upplevt skam eller snarare en rädsla/oro för att hamna i en sådan situation som kan innebär skam? Att vara rädd att misslyckas, att ha en oro för att göra fel eller göra bort sig. Tror att mycket av min ungdoms oro och ångest bottnar i att genom åren har samlat på sig många små erfarenheter som inneburit en känsla av skam. Situationer som vi, då ovetandes om autismen, nog aldrig skulle ana innebar en påfrestning, som exempelvis kalas och träningar.

Tyvärr har nog vi i omgivningen ”dubbel-skammat” ( i all välmening) genom att släta över eller bagatellisera det hela genom att säga att ”alla gör fel ibland”, ”det kommer kännas lättare nästa gång” eller säga ”bry dig inte om vad andra tycker”. Då blir det en skam över att jag skäms eller bryr mig om vad andra tycker eller att det faktiskt känns lika jobbigt tionde gången. Betyder tyvärr idag att det finns ett undvikande av många situationer och att ungdomen inte går till skolan.

Paula svarar

Jag håller med dig om att det inte är bra att släta över autistens känslor för det medför risken, precis som du skriver, att autisten börjar känna sig jobbig och annorlunda för att hen bryr sig om vad andra tycker. Alla gör ju ”fel”, men alla har inte autism eller någon annan funktionsnedsättning. Ofta finns det en krock mellan omgivningens förväntningar och autistens förmåga och kapacitet att möta dessa.

Rädd för att vara till besvär

Som svar på din fråga så är jag faktiskt lite osäker på om jag själv ofta upplever just skamkänslor. Jag försökte fundera men tror inte att det är just skam jag känner då jag inte upplever att jag är speciellt orolig för att göra bort mig. Däremot har jag upplevt andra negativa känslor i sociala situationer vilket ställt till det för mig. Exempelvis har jag alltid varit livrädd för att vara till besvär samt att vara ”jobbig” och ”krävande”. Detta i sin tur har lett till att jag känt stora skuldkänslor i de situationer jag inte lyckats möta andra människors förväntningar.

Kände mycket skuld i skolan

Som barn upplevde jag skuld väldigt ofta. Lärarna blev ofta arga på mig i skolan och vissa till och med skrek åt mig när jag gjorde fel i träslöjden, inte hade lärt mig hur man trär symaskinen i syslöjden osv. I hemkunskapen uppstod det konflikter i klassen för ingen ville jobba i par med mig: jag ställde bara till det som alltid gjorde fel och inte förstod vad man skulle göra. Jag kände att jag förpestade livet för mina klasskamrater och kände stor skuld för att en tjej tvingades jobba i par med mig mot sin vilja. Allra värst var det i sexan när läraren krävde att vi skulle ändra sittordning i klassrummet och sitta två och två, och ingen ville sitta bredvid mig. Läraren tvingade en tjej i klassen att göra det utan att lyssna på hennes protester. Och jag kände stor skuld gentemot tjejen!

Vill inte besvära mina närmaste

När jag varit vuxen har mina vänner ibland skämts för mig när jag betett mig eller klätt mig väldigt avvikande (och nu syftar jag inte på kläder som är omoderiktiga utan på väldigt udda färgkombinationer osv). Jag har själv varit medveten om att främmande människor vänt sig om efter mig på gatan eftersom mina kläder stuckit ut, men jag har inte brytt mig. Men när mina vänner har skämts har jag känt väldigt stora skuldkänslor gentemot dem för att ha försatt dem i en obekväm situation. Jag bryr mig inte om ifall främmande människor tycker att jag är konstig, men däremot vill jag absolut inte besvära mina närmaste!

Önskar ibland att jag upplevde skam

Eftersom jag sällan upplever skam är jag inte heller orolig för att hamna i situationer som innebär skam eller känsla av misslyckande. Exempelvis har jag aldrig skämts för mina svårigheter inför mina boendestödjare och känner mig inte heller misslyckad för att ha boendestöd! Däremot är jag orolig för att hamna i situationer som orsakar skuldkänslor. Det här kan låta konstigt, men jag har ibland önskat att jag skulle känna skamkänslor på samma sätt som många andra människor. Då skulle jag kanske ha större motivation för att rätta mig efter andra vilket nog skulle göra det lättare för mig i t.ex. arbetslivet. Nu känner jag inte heller någon motivation för att städa innan jag får besök eftersom jag inte skäms för ett stökigt hem!

Du gör helt rätt

Diagnoskriterierna för autism kan ta sig olika uttryck, men i mitt fall tror jag att anledningen till de bristande skamkänslorna är just autism. Jag tror att detta går under kriteriet ”bristande förmåga till social ömsesidighet”. Observera emellertid att alla vi med autism är olika. Vissa autister kan till skillnad från mig uppleva väldigt mycket skamkänslor i olika situationer! I ditt barns fall kan det mycket väl vara så att det upplever mycket skam. Du gör helt rätt i att ta dess känslor på allvar!

Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

4 svar på ”En fråga om att känna skamkänslor vid autism”

Tack för svar och beskrivningen från en annan del av spektrat. Intressant. Precis som du beskriver är ju skam-känslor tänkta att ”rätta till” ett beteende som bryter mot normer, så jag förstår vad du menar med att önska att du kände mer av det i vissa situationer. Det lite sorgliga är när skamkänslorna kommer ofta och i vardagliga situationer. Inte för att man gör farliga eller väldigt avvikande saker utan för att man inte riktigt passar in i den neorotypiska mallen. I min ungdoms fall tror jag att svårigheterna också (åtminstone delvis) handlar om autismen – fast ur ett annat perspektiv. Många, små skamfyllda erfarenheter av att inte riktigt kunna läsa av, att inte veta vad som förväntas av mig, inte hänga med i skämt/jargongen (är det skämt eller inte?) Inte veta vad jag ”borde” veta/kunna, så därför frågar jag inte för det kan bli pinsamt. Det där med att ha svårt att generalisera mellan situationer (och därmed ha svårt använda sig av erfarenheter/strategier från andra skamfyllda situationer) underlättar inte heller.

Jag håller med dig! Jag tror att de negativa känslor som uppstår i sociala sammanhang beror på autistens personlighet. En autist som i likhet med mig inte bryr sig speciellt mycket om vad andra tycker utvecklar säkert ofta andra negativa känslor i sociala sammanhang (i mitt fall bland annat skuldkänslor), och de som precis med din ungdom bryr sig väldigt om vad klasskamraterna tycker kan utveckla skamkänslor.

Jag tror att det här med att uppleva skamkänslor och att inte uppleva det har både för- och nackdelar. Personligen tror jag att mobbningen jag utsattes för möjligtvis inte hade varit lika grov om jag hade upplevt skamkänslor och försökt passa in. Isåfall hade det kanske funnits några i klassen som hade gått med på att umgås med mig och stått på min sida (det är stor skillnad på att ha hela klassen emot en och att ha 1-2 vänner i klassen som är snälla mot en), men nu var jag alldeles för avvikande! Samtidigt tror jag, precis som du skriver, att det är en stor nackdel i att uppleva fler skamkänslor än vad man ”behöver” då det kan ta väldigt mycket energi och begränsa en.

Svara

Ja precis så, det blir jobbigt i båda fallen men på olika sätt. Tack för dina tankar och respons!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.