Kategorier
Aspergers syndrom och autism

Alla med autism har olika förutsättningar

Låt oss dela in människor i två grupper: autister (människor som har autism) och neurotypiker (människor som inte har autism). Tänk dock på att verkligheten inte är så här svart-vitt. I verkligheten kan vissa neurotypiker ha autistiska drag utan att uppfylla de fullständiga diagnoskriterierna för autism. Dessutom kan autister och neurotypiker även ha (andra) diagnoser. Vi autister kan ha tilläggsdiagnoser till vår autism, och självklart kan även neurotypiker ha vilka diagnoser som helst så som dyslexi eller fibromyalgi. Men nu bortser vi från det och delar krasst in människor i två grupper: autister och neurotypiker.

Hade funkat med rätt attityd

Låt oss säga att du är en neurotypiker och jag träffar dig på gatan och börjar entusiastiskt berätta för dig om en annan neurotypiker jag läst om i en kvällstidning. Kanske stod det i artikeln att denna fantastiska neurotypiker hade fått ett Nobelpris, eller kanske stod det att neurotypikern hade skaffat 10 barn och ändå hade haft heltidsjobb och därutöver pluggat fristående kurser på distans samtidigt. Denna neurotypiker hade inte sovit så mycket på nätterna men det hade funkat helt okej med ”rätt attityd”, enligt artikeln.

Det är ett bevis nog

Av artikeln har jag dragit slutsatsen att du i egenskap av att vara en neurotypiker också skulle klara av samma sak som neurotypikern i artikeln om du bara skulle anstränga dig lite grann. Anledningen till att jag är övertygad om det är att du också är en neurotypiker! Det är ett bevis nog, eller hur? Om det finns en neurotypiker som klarar av att uppnå ett visst mål borde alla neurotypiker klara av detsamma. Logiskt, eller hur? När du säger emot mig står jag på mig och säger att du borde se möjligheter istället för hinder och att du har helt fel attityd som inte ens vill försöka ”utmana dig själv”. Du borde höja kraven successivt och bara köra även om det ibland kan kännas jobbigt.

Är du övertygad?

Har jag lyckats övertyga dig? Förmodligen inte. Om jag skulle fortsätta ta upp ämnet varenda gång vi sågs skulle du förmodligen snart bli irriterad på mig, och jag klandrar dig inte. Självklart har ni neurotypiker olika förutsättningar, och bara för att en neurotypiker lyckas få ett Nobelpris eller skaffa 10 barn och kombinera föräldraskapet med en sysselsättning på mer än heltid så skulle många av er förmodligen inte klara av det. Faktum är att inte alla neurotypiker har de resurser och förutsättningar som krävs för att få ett Nobelpris, och på motsvarande sätt skulle det för många neurotypiker varken vara rimligt eller hållbart att ha 10 barn och samtidigt ha sysselsättningar som motsvarar mer än heltid.

Texten fortsätter under annonsen.

ANNONS

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Skulle vara orimligt

Ni neurotypiker har dessutom helt olika livssituationer: vissa av er har nätverk som kan hjälpa till med barnpassning, vissa av er har barn med specialbehov o s v. Självklart kan inte ni neurotypiker jämföras rakt av för ni har olika förutsättningar och livssituationer. Och även om du som är en neurotypisk flerbarnsförälder kanske skulle kunna jobba mer än vad du gör nu skulle det möjligtvis kunna leda till utmattningssyndrom och skulle därmed kunna vara ett orimligt mål för många av er. Självklart är det viktigt för er neurotypiker att leva på ett sätt som fungerar för er!

Vi autister är minst lika olika som ni

Det som ofta glöms bort är att samma sak givetvis gäller oss autister. Vi som har autism har också olika förutsättningar, olika livssituationer, olika svårigheter, olika styrkor, olika eventuella tilläggsdiagnoser och olika personligheter precis som ni neurotypiker har det. Vi autister ska därför aldrig jämföras med varandra! Om du har läst om en autist som har lyckats lära sig vissa färdigheter så som att ta hand om hushållet utan boendestödjarens stöd eller att bete sig på ett sätt som förväntas i sociala situationer på jobbet så betyder det inte att alla autister kommer att klara av samma sak. Vi autister är minst lika olika som ni neurotypiker!

Kan ta massor av energi

Visst, många autister skulle säkert rent teoretiskt kunna lära sig vissa sociala neurotypiska färdigheter eller öva på strategier för att klara sig utan boendestöd, men det skulle vara orimligt för många eftersom det skulle kunna ta alldeles för mycket energi och därmed sänka autistens livskvalitet. Bara för att det finns autister som har lyckats skaffa jobb och kunnat säga upp sin sjukersättning eller kanske lyckats lära sig att ta och hålla ögonkontakt så betyder det inte att detsamma skulle vara möjligt för alla autister! Det som tar massor av energi av en autist tar kanske ingen energi alls av en annan, och alla autister har också olika intressen och preferenser.

Tycker att det är jobbigt

Ibland hatar jag att läsa i tidningar om framgångsrika autister som exempelvis har lyckats bli jurister eller läkare och samtidigt gifta sig och skaffa flera barn, och självklart har dessa autister varken boendestöd eller lönebidragsanställningar. På ett sätt tycker jag att det är bra att det lyfts fram att det finns begåvade och framgångsrika autister så att inte människor tror att autism bara innebär svårigheter eller att alla som har fått en autismdiagnos som barn skulle ha stödbehov som vuxna. Autism måste inte vara ett hinder! Men samtidigt blir jag frustrerad när jag blir jämförd med dessa autister och får höra att jag också skulle kunna åstadkomma mer i livet om jag ville det. Särskilt jobbigt var det under de år jag levde på aktivitetsersättning!

Inget rimligt mål för alla

Bara för att du läser i kvällstidningar om extremt framgångsrika autister som har lyckats åstadkomma massor av saker i livet utan anpassningar och stöd så betyder det inte att samma sak skulle vara ett rimligt mål för alla autister. Kanske har dessa autister hamnat i tidningar just i egenskap av att vara extraordinära: i verkligheten har många autister sjukersättning, lönebidragsanställningar, stödinsatser och liknande vilket kan göra att medierna vill hitta och skriva om de ovanliga autister som har blivit mycket framgångsrika i yrkeslivet utan anpassningar och stöd, och detta bara genom att ”tro på sig själva”.

Inte alla autister är Einsteins

Faktum är att många av oss autister inte är några Einsteins utan helt vanliga människor (som dock kan fungera jättebra med rätt bemötande och anpassningar), och många av oss behöver stödinsatser från samhället! Det är inte fel att behöva stöd och man kan ha ett jättebra liv så länge stödet fungerar. Vissa autister med stödbehov har specialbegåvningar, men långt ifrån alla autister har det. Att en autist har ett stödbehov betyder inte att autisten är lat, omotiverad eller har dålig livskvalitet utan alla autister har olika förutsättningar. För vissa autister är inte autism bara en styrka utan det kan också vara ett hinder i vissa situationer. Det är viktigt att alla är medvetna om det!

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Tack Paula! Nu slutar min läkare också i januari, självklart! Visst, hon är ju ”bara” underläkare och hoppat in för…

16 svar på ”Alla med autism har olika förutsättningar”

Klockrent Paula!
Jag befinner mig i en svår livssituation som jag inte tänker ta upp här. Men att läsa din blogg är positivt, tack så jättemycket! Du är så himla klok 😊

Tack för du upplyser på ett så fantastiskt sätt! Jag delar verkligen din bild av VERKLIGHETEN:). Det är beklagligt att inte fler vill sprida sån information. Jag blir oftast inte imponerad eller inspirerad så lätt av ”duktiga autister”. Dom skildras ofta ur ett utifrånperspektiv också, kanske av en anhörig eller av professionella. Det är så mycket man inte vet som man måste veta om ”de duktiga” som olika medier kan lyfta fram om man ska kunna göra en utvärdering av ”duktigheten”. T ex priset de betalar samt om deras situation är hållbar på sikt, tur, fallenhet, stöttande och möjliggörande faktorer (kanske t ex en släkt som agerar barn och städhjälp och avlastar på ytterligare sätt).

Olika samhällsinstanser har ofta en bild av vad som är bra/dålig utveckling för autister överlag men det krockar inte sällan med det som är bra/dåligt för den enskilda autisten. Fast det är många som inte förstår det ännu. Inte ens autisterna själva alltid.

Precis, utifrånperspektivet kan skilja sig kraftigt från ett inifrånperspektiv! Tidningsartiklar är dessutom ofta vinklade och precis som du skriver framgår det sällan hur de framgångsrika autisternas övriga livssituation ser ut, och det är inte säkert att det kommer att vara hållbart på sikt.

Jag håller med dig om det du skrev om utveckling. Jag har ofta mått dåligt när jag har fått höra att jag har ”utvecklats” för det har ofta betytt att jag har gjort saker för andras skull och mått dåligt. Och jag förstod inte förut att den typen av ”utveckling” var skadlig för mig för jag var så hjärntvättad av det neurotypiska samhället.

Svara

Som vanligt så är det aldrig individens bästa som värderas utan vad/vilka som är bäst och mest nyttiga för samhället. Det är där ens värde ligger för de allra flesta. Och deras åsikter om vad man borde göra och hur man borde leva sitt liv (alltid 100% negativa/ifrågasättande/dömande/nedtagande) har alltid varit lika ovälkomna som om man vände på det.

Det bästa man kan lära sig är att andra och deras åsikter inte spelar någon roll. Och att det är helt okej att inte bli omtyckt av alla heller. I vanliga fall skulle jag säga precis tvärtom, då ödmjukhet och självkritik är något som de flesta helt avsaknar, men autister och läsarna här skulle jag istället råda att inte försöka rätta sig och vara till lags så mycket för andra. Inte så länge det inte besvaras på samma sätt, vilket det ju aldrig gör.

Precis, det som är det mest nyttiga för samhället värderas ofta. Och vi autister jämförs ofta med de autister som är extremt framgångsrika och inte med de som t.ex. lever på ekonomiskt bistånd, bor på gruppboenden m m. Jag får iaf ibland höra att jag borde klara mer än vad jag gör eftersom det finns andra autister som klarar väldigt mycket, men däremot är det ingen som har sagt till mig att jag borde flytta till ett gruppboende eftersom vissa andra autister bor på sådana boenden!

Svara

”Allas lika värde”

(Såvida du inte är annorlunda och skiljer dig från mängden, förstås! Då måste du lära dig att anpassa dig in i ledet igen och bli som alla andra.)

Tänk folk med åsikten om att alla föds med samma förutsättningar. Och då anser att alla borde kunna ”lyckas lika bra”, om de bara kämpade och lade manken till. Som då förbiser helt från funktionsnedsättningar, intelligens, olika psykiska och fysiska sjukdomar/handikapp/diagnoser, livserfarenheter längs vägen som genomsyrar ens förmåga och mående etc. Och även fördelar som nepotism, arv, kvotering, rätt kontakter, ren tur osv.

Usch vad jag hatar myten att alla föds med samma förutsättningar 🙁 Inte ens två personer med samma diagnos (t.ex. autism) måste ha samma förutsättningar. Precis som du skriver är det mycket som spelar in!

Svara

Jag har träffat folk som har sagt det. Bl.a. en väldigt välutbildad (= intelligent i samhällets ögon) person.

Ambitiös är ett ord som anses positivt också och ofta eftersöks i en partner i de flesta dejtingprofiler. Det är det inte för mig. För jag har aldrig upplevt folk som bara styrs av personlig framgång som snälla.

Med ”ambitiös” syftas ofta på en person som har ambitioner i yrkeslivet, men för mig betyder ambitiös mycket mer än så. Jag gillar också ambitiösa personer, men en person som har ”bra” och ”hälsosamma” ambitioner är intressanta i mina ögon. Det har ingenting med yrkeslivet att göra utan en person kan ha en ambition att må så bra som möjligt. Även en sjukpensionär kan vara ambitiös, tycker jag!

Svara

Dock handlar uttrycket för de flesta om hur mycket pengar man tjänar och hur högt upp i hierarkin man ligger på statusstegen.

Mäns värde ligger oftast i status, pengar och tillgångar. Liksom kvinnors ligger i deras utseende. Män med låg status = mycket dåliga chanser. Kvinnor utan utseende = mycket dåliga chanser.

Alla som har de egenskaperna brukar allt för ofta inte bry sig om hur de behandlar folk som de anser är deras ”lesser” heller. Bara de som befinner sig högre upp. De flesta värderar inte efter gott och ont utan bara vinnare och förlorare.

Ja, absolut har vissa grupper lättare än andra att träffa en partner. Men jag brukar inte bry mig om det för en person som inte vill ha mig är jag inte heller intresserad av! Så ointresset är ömsesidigt 🙂

Om en volontär som startat ett välgörenhetsprojekt för att hjälpa folk i nöd av ren solidaritet beskrev sig som ambitiös i sina planer, då skulle jag däremot ha full respekt och beundran för det!

Att en person på en hög post skryter om hur mycket hen tjänar och allt den har kunnat köpa till sig själv och äger, det skiter jag fullständigt i.

Men det är oftast den senare som menas med uttrycket.

Absolut, men folk kan starta välgörenhetsprojekt av olika anledningar. Vissa kanske gör det för att få uppmärksamhet och status och andra gör det av ren solidaritet. Jag ser en person som startar välgörenhetsprojekt och verkligen brinner för det som ambitiös, men samtidigt tycker jag att det är helt okej att ha ambitioner i yrkeslivet också.

Jag har sällan träffat höginkomsttagare på höga poster som skryter om hur mycket de tjänar. Tvärtom upplever jag att det är ett stort tabu i Sverige att prata om sina inkomster så jag upplever att de som skryter tillhör en minoritet. Jag upplever att majoriteten av höginkomsttagare håller en låg profil. Men det är säkert olika beroende på vilka man träffar!

Svara

Det kan ju vara så att det är folk som är nyrika som vill skylta med det. Medan folk som fötts in i det etc hellre inte talar om det alls. Jag kan tänka att det är svårt även för de att hitta en partner, för att de vill vara säkra på att det verkligen är de som de gilllar och inte bara vill åt deras pengar.

Som liten umgicks jag/vi med ett par familjer som var riktig överklass. Vad jag minns så talade de aldrig om pengar och barnen var väldigt väluppfostrade och artiga också. Men sen har jag träffat på betydligt mer osympatiska personer. Och mina värderingar har formats därefter.

Jag tror att det kan ligga något i att många nyrika (dock inte alla) vill skylta med hur mycket pengar de har medan många som fötts in i rikedom försöker hålla en låg profil! Jag tror också att det kan vara svårt för rika att hitta en partner som inte bara vill åt deras pengar. Jag förstår de rika som vill ha en lika rik partner!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *