Kategorier
Aspergers syndrom och autism

10 typiska Asperger-egenskaper ur en positiv synvinkel

När man läser litteratur om Aspergers syndrom, är de flesta egenskaper förknippade med diagnosen beskrivna ur en negativ synvinkel. Därför känner inte många till att Aspergers syndrom och autism kan medföra många styrkor för oss som lever med diagnosen. Här följer några exempel:

1. Negativt: Man ser allt svart och vitt.

Positivt: Man kan ha starka åsikter och en förmåga att hålla fast vid sin synpunkt trots att  ajoriteten av människor hävdar annat. Och vem är det som säger att majoriteten nödvändigtvis har rätt? 

2. Negativt: Man tänker bokstavligt och missförstår andra människors budskap.

Positivt: Man är förmodligen pålitlig, menar det man säger samt har en förmåga att uttrycka sig tydligt och precist. Hur många människor i den här världen går inte runt och undrar: ”vad menade den här människan egentligen när hen sa si och så?” Vore det inte bättre om alla människor kommunicerade tydligt? Väldigt många missförstånd skulle kunna undvikas på det sättet.

3. Negativt: Man är oflexibel och klarar inte av förändringar.

Positivt: Förmodligen värdesätter man att man håller sig till det man bestämt, och i den här världen behövs alltid människor som klarar av att se till att resultatet blir det man önskat från början.

4. Negativt: Man har begränsade intressen och är ovillig att testa nya aktiviteter.

Positivt: Man kan ha ett väldigt starkt specialintresse, vilket gör att vissa av oss med Aspergers syndrom kan hålla oss sysselsatta i flera veckor, månader eller rent av år utan att bli det minsta uttråkade: är man verkligen njuter av livet på det sättet, behöver man inte testa nya saker. Vissa aspergare har även specialbegåvningar tack vare sina specialintressen, vilket kan utnyttjas i yrkeslivet. Ett av mina specialintressen är grammatik, och tack vare min språkbegåvning har jag själv skrivit min bok på tre språk och är nästan klar med översättningen till ett fjärde.

5. Negativt: Man har svårt att anpassa sig till andra människor.

Positivt: Man har förmodligen en förmåga att tänka självständigt oavsett vad andra människor tycker och tänker, och man vägrar att ändra på sig själv för andras skull. Hur många människor i den här världen mår inte dåligt när de försöker göra saker bara för att normen i dagens samhälle kräver det?

Texten fortsätter under annonsen.

ANNONS

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt över 249 kr för privatpersoner) och Adlibris (pris 275 kr, frakt 39 kr).

6. Negativt: Man har svårt att se helheten och hakar upp sig på onödiga detaljer.

Positivt: Man lägger förmodligen märke till detaljer som de flesta andra människor inte tänker på, vilket kan utnyttjas i yrkeslivet. Om man exempelvis hakar upp sig på stavfel, kan man passa mycket bra som korrekturläsare.

7. Negativt: Man har svårt att förstå andra människors intentioner och är därför socialt naiv och lättlurad.

Positivt: Man har förmodligen inga förutfattade meningar om andra människor utan tar dem som de är. Man är ofta en god medmänniska och förväntar sig samma godhet av andra människor.

8. Negativt: Man är rutinbunden.

Positivt: Man kan ibland lyckas hitta riktigt bra rutiner. Jag har exempelvis gjort ett kostschema som jag alltid följer, och jag avviker aldrig någonsin från det om jag absolut inte måste, som exempelvis i situationer när jag reser till andra städer för att föreläsa om Aspergers syndrom. Mitt kostschema innehåller bara nyttig mat, och därför äter jag inga onyttigheter såsom kakor, choklad och godis. Att jag klarar av att leva nyttigt och avstå från socker är något som många avundas mig för.

9. Negativt: Man saknar ett filter för synintryck och klarar inte av starka färger, ljus och röriga ställen.

Positivt: Om man är ute i skogen och plockar svamp, kan det vara en enorm fördel att man ser exakt allt för då hittar man förmodligen svamparna med en gång.

10. Negativt: Man har svårt för att förstå andra människors tankesätt och kan inte lära sig de så kallade oskrivna sociala reglerna.

Positivt: Man tänker förmodligen annorlunda och har en egen personlighet, och världen behöver människor som har en förmåga att se saker ur en annan synvinkel. Om alla människor i historien alltid hade tänkt likadant, skulle vi fortfarande tro att jorden var platt och att solen snurrade runt jorden. Visst är det bra att det har funnits människor som tänkt annorlunda så att vi har kommit framåt i utvecklingen?

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt 39 kr).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Vad roligt att du gillar bloggen! 🙂 Jag vet inte riktigt vad du menar med att ”lägga trauman”, men du…

  2. Åh nej, så tråkigt att höra att du varit med om övergrepp. Jag hoppas att du får stöd för att…

  3. Va bra att du fick avstå helt. Det låter som om din chef fattat vad anpassning i praktiken kan innebära!…

35 svar på ”10 typiska Asperger-egenskaper ur en positiv synvinkel”

bra grejer igen paula 🙂 ^^ här kommer några punkter jag skulle säga så här om

1. Negativt: Man ser allt svart och vitt.

visst stämmer väldigt bra men det är för som om jag minns i ett annat ställe du skrev som Asperson är man antingen 0 eller 100 eller hur 🙂 dom där gråa zonerna som finns där emellan är för en med As osäkra otydliga zoner som döljer fallgroparna man kan ha svårt att ta sig upp ur

2. Negativt: Man tänker bokstavligt och missförstår andra människors budskap.

här så tycker jag att det är inte enbart pga en som har Aspergers utan det handlar också om hur pass ärlig seriös någon annan är lika så väl öppen tydlig och rak på sak visar avsikterna dvs många har som jag uppfattat det som att man kan kräva saker utav oss med As men sen själva är man undantagen sånt
det är ok ändra sig hur som helst bryta löften inte stå för vad man själv säger lovar hur som helst men kräva sånt utav en som har As … jag tycker det är oacceptabelt respektlöst att kräva sånt men man kan inte ge sånt

6. Negativt: Man har svårt att se helheten och hakar upp sig på onödiga detaljer

stämmer också men det är oftast dom där små detaljerna som kan bli till en enda stor eller den där stora helheten som man är ute efter i en situation en konflikt många småsaker detaljer som man kommer ihåg kan vara till nytta för att hålla ihop en noga detaljerad berättelse som är en bakgrund för något som uppstår någonting som förklarar

7. Negativt: Man har svårt att förstå andra människors intentioner och är därför socialt naiv och lättlurad. stämmer också ja man är godtrogen naiv och tror , vill tro gott om allt alla då är det lätt att lura en och föra en bakom ljuset tyvärr så när man själv väl inser hur det egentligen ligger till och hänger ihop då blir man faktist väldigt ledsen arg och bevsviken speciellt om man är lovad svar på något om någonting eller så

enkelt kort och gott det är inte BARA en med Aspergers som har svårt att hålla sig och styra impulser eller så och att kräva något man själv har svårt med att styra impulsmässigt utav en med As är skamligt fördömjukande kränkande känslomässigt ev psykiskt mera utförligt vad jag menar hittar du i min blogg ^^ ps hittade dig på Fb hahaha ds

eller så kan man säga så här … oavsett vad om en person har Aspergers tolkar saker och ting bokstavligt ser allt svart och vitt … VISSA grejer ska man fortfarande vara väldigt försiktig med att säga prata om och lova och fundera igenom vad är det man egentligen lovar säger även vi som har Aspergers vet hur ett förhållande funkar även om vi är annorlunda av egen erfarenhet missförstånd misstolkningar är mer riskfyllda om det är så att det handlar om någon som inte är tilllräckligt ärlig visar sig seriös öppen visar raka klara tydliga avsikter en del saker kan bara inte missförstås eller misstolkas bokstavligt svart och vitt tycker jag bara för man har Aspergers ”notering har skrivit om sånna händelser i min blogg”

Absolut, jag håller med dig om att människor borde vara försiktiga med vad de egentligen lovar! Jag önskar naturligtvis att alla människor menade exakt det de sa, men jag har lärt mig att det ofta är naturligt för andra människor att säga saker de inte menar och att de inte ser det som lögner utan artighetsfraser eller ”saker man bara säger”.

Svara

mjoo men då ska man också ha i åtanke tycker jag att man kan stå för att förklara sig om det blir problem också en sak som många har svårt för märker jag .. man kan göra säga en sak men sen är man helt tvärt emot vad man själv sagt eller hävdar om sig själv har även märkt det på personer som också har As också så oavsett vad det finns skamligheter hos ALLA som bedrar ljuger sårar kränker utnyttjar med diagnos eller inte diagnos

glömde nämna att jag allt för ofta tyvärr märkt av att man har lättare skylla på motparten när det blir fel och sen spelar förvånad ”vaa jaha ja men det visste man ju inte nänä visst visst ok” då har man redna gjort bort sig när man säger jaa jag ser jag förstår hur du mår jag för din situation jag gör inte så jag säger inte så jag behandlar ingen annan så osv .. redan DÄR borde man kunna klara av att visa vad man menar med vad man säger och pratar om och om jag trots min As har så pass bred erfarenhet att JAG KAN det så borde inte någon annan som INTE har Aspergers vara sämre tycker jag

ja precis .. tur nog den här gången går saker och ting bättre iallafall ^^ lite smartare personer inblandad den här gången som tur är och motparten tjejen i fråga .. tjaa om socs kniper ungen av henne är det hennes fel och hon får skylla sig själv jag är ialafall klar med henne

en rätt skojig sak är att vi med Aspergers vi ser varann och kan skilja på varann som jag har sagt 😛 men den som är utanför kan inte det en aspergare är på ett sätt en personlighet .. då är det samma på ALLA med aspergers för den som är utanför 😛

sången i det här klippet tycker jag beskriver Aspergers och personligheter så bra ^^

https://www.youtube.com/watch?v=YMfe_AnGtJQ när det gäller att kunna beskriva och skilja på olika personer med Aspergers ^^

Oj, jag kan verkligen inte se på andra till 100% om de har Aspergers syndrom eller inte och har faktiskt aldrig träffat någon Aspergare som kan det. Många Aspergare har blivit förvånade när de fått höra att jag har Asperger, och själv har jag inte vetat på flera andra att de också har det innan de sagt det till mig. Däremot kan jag väldigt ofta MISSTÄNKA att någon har Asperger, och mycket ofta har mina misstankar visat sig stämma. Men inte alltid 🙂

Svara

PS. Sedan tror jag att om vi Aspergare kunde se på andra människor om de har Asperger eller inte, skulle det inte behövas några läkare som gör neuropsykiatriska utredningar. Isåfall skulle man bara kunna fråga oss Aspergare om någon har Asperger eller inte, och diagnosen skulle kunna ställas på det sättet 😉

Svara

håller med dig där har hänt många gånger andra blir förvånade ”va ? har du Aspergers ? vad innebär det då? och blir ännu mer förvånade när jag berättar och förklarar och får höra att det där tycker många inte stämmer in på mig alls vissa saker gör det och andra inte liksom ja men precis jag har lät för att se misstänka kan det här vara någon med autism och aspergers eller inte och oftast har man ju rätt kanske för att jag är så snäll söt charmig liten sak 😛 med humor och ibland en smula glädje och är knäppgök (Y) ^^ och helt enkelt öppen utav mig istället för sluten och tillbakadragandes

Det är så bra att du tar fram det positiva med asperger! Tycker hela din blogg känns väldigt uppmuntrande för oss med as 🙂

Tråden har varit stilla ett tag….kanske kommer ändå ett svar…

Ni som själva lever med Aspberger….
Hur kan man nå fram med budskapet till sin fru som har en uppenbar läggning åt ”lindrig” Aspberger,nio av tio punkterna ovan är väldigt träffande, men totalt saknar självinsikt om hur denna egensinnighet påverkar omgivande familj, man och barn på 12 o 16 år?
Svårt kompromissa, svårt förstå andra prioriteringar, svårt förstå andra personligheter?
Allt tydligare ju äldre och mer starka barnens personligheter blir!
(Vi har redan många parterapitimmar i bagaget…..)

Hej Hasse!

Det gör inget att just den här tråden är gammal, jag skriver här i bloggen nya inlägg flera gånger i veckan och märker alltid om jag fått en ny kommentar på en gammal tråd 🙂

Som svar på din fråga finns det tyvärr inte så mycket att göra om en person saknar självinsikt och inte ens vill lära sig om sin diagnos, men man kan försöka förklara tydligt för personen i fråga hur man känner och varför man exempelvis blir ledsen av dennes beteende. Men å andra sidan kan det ibland vara så att om man fungerar annorlunda så tycker omgivningen ibland att man har svårt att kompromissa även om omgivningen också kan ha lika svårt att kompromissa och anpassa sig till en person som har annorlunda behov. Jag har ibland fått höra att jag är oflexibel, men det som många inte vet är att jag har anpassat mig alldeles för mycket efter andra människor, det är bara att det inte syns utåt eftersom alla inte vet hur mycket energi vanliga saker kan ta av mig. Men nu vet jag ju inte hur det är i ert fall, vissa personer med Aspergers syndrom kan ha svårt med mentalisering och svårt att se saker ur en annan persons synvinkel.

Om din fru har en Asperger-diagnos kan ni kanske kolla om ni kan få hjälp från habiliteringen. Och om ni tar hjälv av en parterapeut är det viktigt att parterapeuten har kunskap om asperger och att ni försöker hitta en lösning där båda anpassar sig efter varandra. En neurotypiker behöver inte anpassa sig efter en aspergare, men en aspergare behöver inte heller anpassa sig efter en neurotypiker. Man får alltid försöka hitta en mellanväg och kompromiss så att båda blir nöjda, men ibland är det riktigt svårt.

Svara

Iofs gammal tråd men måste fråga, är inte dessa egenskaper ovan tillägnad dem med ADD också? Det känns nämligen som väldigt likartat. 🙂

Hoppas allt är bra med dig Paula!

Hej!

Allt är bara bra med mig 🙂

Absolut kan dessa egenskaper vara vanliga vid ADHD/ADD också, det har du helt rätt i! Jag har nyligen läst Christopher Gillbergs bok som heter Essence och han skriver i boken att många som har en neuropsykiatrisk diagnos även kan ha drag av många andra diagnoser. Men anledningen till att jag endast nämnde Aspergers syndrom i blogginlägget att det står i diagnoskriterierna för Aspergers syndrom att man har svårt för socialt samspel och har begränsade intressen och beteenden, vilket naivitet, rutiner och specialintressen kopplas ihop med. Även en svag central koherens det vill säga svårigheter att lägga ihop detaljer till en helhet har flera autismforskare kopplat ihop med just autism och asperger. Aspergerforskaren Tony Attwood nämner flera liknande positiva egenskaper i hans positiva Aspie-kriterier, så därför kom inlägget att handla enbart om Aspergers syndrom. ADHD och ADD har helt andra diagnoskriterier enligt DSM än vad Aspergers syndrom har. Men som sagt överlappar flera diagnoser varandra och jag vet flera med ADHD/ADD och även med Tourettes och dyslexi som känner igen sig i det jag föreläser och skriver om trots att de flesta av dessa drag som jag nämnde i blogginlägget inte nämns i diagnoskriterierna för dessa diagnoser 🙂

Svara

Jag har sedan en tid undrat över mina egenskaper och förstått att jag har en tendens att bete mig som om jag hade Asperger. Jag fungerar till 95% mycket bra i vardagen, arbetar heltid och tycker dina punkter stämmer precis in på mig och hur jag beter mig. Jag har nog varit annorlunda hela livet men inser att efter 52 år att jag förmodligen har Asperger i ganska stor utsträckning.

Det känns både konstigt och bra att jag numera kan förlika mig med en sanning och då också förhålla mig till och förstå varför jag gör som jag gör. Det är spännande att fått ett nytt intresse av mina mycket få tidigare. Jag har börjat läsa om Asperger och det är skrämmande att någon annan kan veta så mycket om hur jag är 😉

Jag har flera superkrafter som jag nu kan relatera till detta… livet blir lite mer spännande med att utforska andra halvan av livet med asperger 😉

ha det fint

Hej Michael!

Vad bra att du känner igen dig i Asperger/autism och att du kan använda egenskaperna till något positivt! Jätteroligt att du har många superkrafter och att du lyckats bra i livet 🙂 Själv fungerar jag inte speciellt bra i vardagen utan stöd och har därför stöd på arbetsplatsen och i hemmet. Med detta sagt kan jag nyttja dessa nämnda styrkor och skulle ändå aldrig vilja byta bort min asperger även om jag fick chansen.

Ha det fint du också!

Svara

Mycket intressant sammanfattning, som jag känner igen både mig själv och en av mina söner i. Jag har efter ett samtal idag snuddat vid tanken om jag skulle kunna ha någon form av npf-”vad-säger-man-när-man-inte-har-diagnos”?

Min faster har uttryckt en undran om min far har Aspergers, och jag såg tidigt signaler som antyder autism hos min ena son, en annan son har adhd, båda dock fungerande som vuxna, utan diagnoser.

Min läkare har för många år sedan föreslagit en adhd-utredning, eftersom jag haft så svårt att ”sortera” vad jag måste göra, fastnat i det jag vill istället. Jag visste att jag inte har adhd, så jag avböjde.

Trodde också att jag visste vad autism var, men förstår nu efter samtalet idag, och en snabb sökning, att kvinnlig autism kan te sig annorlunda än för män. Detta skulle kunna förklara mycket varför jag sitter fast i en utbrändhet, tar mig inte ur den, kan bara inte komma tillbaka till en vettig nivå.

Min fråga: Vilken hjälp kan man få? Är det värt att begära en utredning även om man är över 50?, hur går den till? Är det mer nytta att bara läsa på och förstå sig själv?

Vad roligt att du gillade inlägget! 🙂 Det stämmer att autism hos kvinnor kan se annorlunda ut än autism hos män. Jag vet inte om du läst mitt tidigare blogginlägg där jag redogjort för viktiga fakta om kvinnlig autism:

https://paulatilli.se/blogg/10-fakta-om-autism-hos-kvinnor/

Med en autismdiagnos kan man få stöd av habiliteringen förutsatt att man bor i en region där möjligheten finns. Där kan man stöd av exempelvis en npf-kunnig psykolog, kurator eller arbetsterapeut. En autismdiagnos berättigar även till LSS-stöd, och några vanliga insatser som autister kan ha enligt LSS är kontaktperson och daglig verksamhet. Vissa bor även på särskilda boenden.

Enbart en adhd-diagnos berättigar dock inte till LSS-stöd, men däremot kan en adhd-diagnos underlätta för att få boendestöd enligt SoL om man skulle vara i behov av det. Socialtjänstlagen är till för alla som är i behov av stöd, och en npf-diagnos kan fungera som ett slags kvitto på att man är i behov av det. Vill man studera kan man också få särskilt pedagogiskt stöd om man har en npf-diagnos.

En seriös npf-utredning är utförlig, och man får genomföra begåvningstester, intervjuer och annat. Även en nära anhörig, oftast en förälder, intervjuas. En adhd-utredning ser dock annorlunda ut än en autismutredning.

Det är svårt att säga om det är värt att begära en utredning om man är över 50 år. Alla resonerar olika! En vanlig anledning till att vilja ha en utredning är att man vill ansöka om stödinsatser. En annan vanlig anledning är att man vill förstå sig själv. Många med npf-diagnoser känner sig misslyckade och upplever därför en stor lättnad när de får en diagnos. Man kan också förklara för andra att man har en npf-diagnos om man ofta blir ifrågasatt.

Samtidigt finns det vissa som anser att det räcker att läsa på om npf. Du får fundera på hur du resonerar kring frågan! För mig var det viktigt att få en diagnos, och jag hade velat ha den även om jag hade varit 50+ vid diagnostillfället!

Svara

Tack för svar, Paula. Ja, det är svårt att veta hur man ska tänka, som det ser ut nu blir ju en utredning en extra belastning som kanske inte är värt besväret.
Jag kan bara känna att borde vi inte skapa en värld där vi alla får vara original, och lyfta varandras styrkor? Där diagnoser hit och dit inte borde spela någon roll?
När jag ser på mina egna barn kan jag ju se dessa nyanser. Mina yngre barn har jag lärt att de INTE behöver passa in i någon mall, att de får bejaka sina egenheter, välja vänner som accepterar dem som de är etc. Det är ju dock svårt med skolsystemet ändå, men med stöd och förståelse hemifrån underlättar allt.
Det kanske inte är så normalt att alla ska passa in och vara normala…

Jag har också funderat på att det egentligen vore jättefint med en värld där diagnoser var överflödiga. Men å andra sidan tror jag att vi människor riskerar att känna oss defekta och utanför om vi har stora svårigheter de flesta andra inte har.

Jag tycker själv att det är jätteskönt att ha en diagnos för den har gjort att jag har kunnat läsa på om mina svårigheter och förstått att jag t.ex. behöver boendestöd. Utan diagnos hade jag nog inte förstått det. Sedan får många autister möjligheten att lära känna varandra tack vare träffgrupper för autister för många har svårt att hitta vänner på andra forum.

Men jag förstår ändå vad du menar, och det är jättebra att du har lärt dina barn att de inte måste passa in i någon mall. Det skulle alla barn behöva höra ♥

”Positivt: Man lägger förmodligen märke till detaljer som de flesta andra människor inte tänker på, vilket kan utnyttjas i yrkeslivet. Om man exempelvis hakar upp sig på stavfel, kan man passa mycket bra som korrekturläsare”. Det där har jag tänkt på många gånger! Jag tycker ibland att neurotypiker har dåligt minne! Ibland kan ett för bra minne skrämma neurotypiker dock.

Jag tror att vi med AST-diagnoser är duktiga på att komma ihåg detaljer som intresserar oss vilket kan göra att vi kommer ihåg helt andra saker än vad neurotypiker gör. Sedan kan neurotypiker iofs också tycka att jag har dåligt minne i andra sammanhang för jag kommer inte alltid ihåg samma saker som neurotypiker gör.

Svara

Flera bra poänger, men del av det där är inte samma egenskap:

1. Att se något i svartvitt är inte samma sak som att hålla fast vid en åsikt. Man kan ha en nyanserad bild av saker och ting och ändå hålla fast vid sin åsikt trots att omgivningen är emot.

2. Problemet är att vad man anser vara ”tydligt” är helt olika mellan många aspergare och NT. Det sker missförstånd åt båda hållen och inget är egentligen bättre än det andra. Det finns inget som säger att missförstånd skulle ske mindre ofta mellan NT om de uttryckte sig bokstavligt. När man grubblar över vad någon menat så brukar det egentliga problemet vara att man inte vågat ställa en vanlig fråga, något som de flesta gör så fort man är osäker på vad något betyder.

3. Att inte klara av förändringar är inte samma sak som att vara ordhållig. Det finns många som är hur flexibla som helst och ändå jobbar häcken av sig för att något ska vara klart i tid. Att många aspergare också är ordhålliga är naturligtvis utmärkt. Men ev. kan det snarare ha att göra med det svartvita tänkandet? Där något antingen är klart i tid eller så inte. Där ”lite för sent” helt enkelt är underkänt.

5. Att inte kunna anpassa sig till andra människor är inte samma sak som ett nyskapande och kreativt tänkande. Om man däremot har helt nya (och kontroversiella) tankar så är det naturligtvis en fördel inte vara alltför anpasslig.

7. Att inte ha några fördomar är inte samma sak som att vara lättlurad. Fördomar är INNAN man träffat någon och bildat sig en egen uppfattning. Lättlurad/naiv är att man inte klarar av att se människor som de är, med negativa avsikter och allt.

Många – inte bara autister – brukar dessutom blanda ihop fördomar med erfarenheter. Fördomar går på lösa rykten. Erfarenheter är faktabaserade. De hjälper dig att applicera tidigare upplevelser på nya människor och nya situationer.

9. ”Negativt: Man saknar ett filter för synintryck och klarar inte av starka färger, ljus och röriga ställen.

Positivt: Om man är ute i skogen och plockar svamp, kan det vara en enorm fördel att man ser exakt allt för då hittar man förmodligen svamparna med en gång.”

Fråga: Funkar det verkligen så? NT brukar oftast uppfatta saker de tycker är viktiga och filtrera bort störande moment. Svamp räknas iofs som viktigt här men man brukar ha svårt att hitta dem ändå. Brukar aspergare vara utmärkta svamphittare?

Om det handlar om samma egenskaper eller inte är säkert olika från autist till autist. Exempelvis kan en person som har svårt för förändringar ha en förmåga att vara uthållig (=hålla fast vid sina rutiner utan att tröttna just för att hen inte vill ha förändringar). Och vissa autister som är känsliga för synintryck ser allt och är väldigt duktiga svampplockare!

Med detta sagt har du en poäng i att autism inte måste innebära dessa positiva egenskaper för alla och att alla autistiska egenskaper inte måste vara positiva. Syftet med detta inlägg var dock att lyfta fram att autism kan innebära positiva egenskaper i syfte att höja autisternas självkänsla. Av denna anledning var detta inlägg vinklat åt det positiva hållet och bortsåg från det negativa. Många autister tycker nämligen att det är ytterst deprimerande att folk ofta argumenterar för varför autistiska egenskaper inte är positiva! Och man kan alltid hitta argument för varför en viss persons egenskaper inte är positiva.

Jag tror inte att många blir hjälpta av att tänka på att ”nej, så funkar det nog inte….det är inte säkert att jag har positiva egenskaper för det finns inga bevis för det”. Faktum är att människan naturligt har en optimism bias, d v s ser livet positivt och överskatta sina egna talanger, och det hjälper människor att vara glada och positiva. Många autister saknar enligt min erfarenhet denna optimism bias, och därför ser jag det som viktigt att det pratas om positiva autistiska egenskaper!

Svara

Hej Paula, jag har med intresse läst din blogg, det verkar finns det en hel del som kan förbättras som jag förstår det , tack för din kamp i detta, mvh Tom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *